Er is iets bijzonders aan de gang, volgens universitair hoofddocent Chris Verhoeven van de TU Delft. Er ontstaat een nieuwe diersoort: de elektroïden. "Door ons nadenken en de huidige technologie ontstaan er nieuwe elektrische dieren: robots."

Chris Verhoeven doet met zijn team onderzoek naar groepen robots. Volgens de onderzoeker gaan we mogelijk een explosie van nieuwe robots zien, en die robots ziet hij als elektrische autonome dieren. "Ik heb de neiging het als een evolutie te zien. Een explosie van een nieuwe diersoort is wel vaker vertoond in de evolutie, als de omstandigheden ernaar zijn."

Primitieve dieren

Als we aan een toekomst met robots denken, wordt vaak gedacht aan robots die heel slim zijn, op mensen lijken en van alles kunnen doen. "Waar we mee moeten ophouden zijn al die sciencefictionfilms te projecteren op robots. We moeten ons verwachtingspatroon bijstellen", zegt Verhoeven. "We hebben meer aan robots die een simpele taak doen."

Primitieve robots die primitieve taakjes uitvoeren zijn wel realistisch, volgens de roboticus. "Evolutie begint simpel", zegt Verhoeven, "Zo kan je bijvoorbeeld een klein robotje met een elektrisch neusje hebben die explosieven kan ruiken, die door vertrekhallen van een vliegveld kan lopen. Als een robot explosieven vindt, kan de hele zwerm alarm slaan. Of denk aan een robot die goed kan schoonmaken. Dat is al moeilijk zat."

Er is op dit moment iets bijzonders gaande volgens universitair hoofddocent Chris Verhoeven van de TU Delft. Er ontstaat een nieuwe diersoort: de elektroïden.

We bepalen voor het eerst zelf de evolutie

Robots gaan deel uitmaken van ons leven en we gaan op veel terreinen robots zien. Dat juist nu deze evolutie kan plaatsvinden hebben we vooral te danken aan de smartphone. "We willen allemaal een mobiele telefoon die veel kan en die lang mee gaat. Batterijen zijn zo goed geworden, dat een robot lang kan leven op een batterijlading. Daarnaast zijn sensoren veel goedkoper geworden."

Deze elementen zorgen ervoor dat we aan massaproductie van robots kunnen doen. "Zo kunnen we dus een hele diersoort laten ontstaan", vertelt Verhoeven. "We zijn niet bezig met het willekeurig maken van beesten, waar we daarna niets meer aan hebben. Dat is onze invloed op het evolutionaire proces. Het is een bijzondere stap, tot nu toe is het altijd 'blind' geweest."

Tijd om weer mens te zijn

Uiteindelijk kunnen de robots zelfstandig worden. "We werken hard aan autonome robots. Simpele wilde dieren die we loslaten en gaan temmen in de samenleving. Ze kunnen ons helpen bij werk zodat wij ons meer kunnen focussen op nuttig zijn."

Zo kan bijvoorbeeld worden samengewerkt met een verpleegster. "De robot kan taken doen als de wc schoonmaken en controleren of iemand zijn medicijnen al heeft genomen. De verpleegkundige kan op de stoel gaan zitten en vragen hoe het met de kleinkinderen gaat. Een robot met primitief dierengedrag gaat zorgen dat wij meer tijd krijgen om mens te zijn."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.