Robots rukken op. Volgens het World Economic Forum is over tien jaar 52 procent van het werk in handen van programmeerbare machines. Zijn robots onze collega's van de toekomst?

Volgens Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica aan de Universiteit Twente, zal ons werk er in de toekomst heel anders uit gaan zien. "Robots zullen veel taken overnemen." Toch hoeven we volgens haar niet direct bang te zijn voor onze eigen baan. "Ze zullen vooral worden ingezet op fronten waar ze ons kunnen aanvullen. Ze kunnen taken over nemen die computers gewoon beter kunnen."

Kijk & lees meer:

Toch zullen er volgens Evers zullen ook banen verdwijnen door robots. "Maar dat is altijd zo geweest. Er zijn nu ook geen typistes meer."

Robot helpt autistische kinderen

Een voorbeeld van hoe robots nu al worden gebruikt, is het robotje Zeno. "Hij moet jonge, zwaar autistische kinderen helpen bij het communiceren met hun therapeut. Dat is nu heel moeilijk." De kinderen hebben grote moeite met non-verbale en verbale communicatie. "Ze vinden het lastig anderen te begrijpen en met ze om te gaan. De therapeut wil hen leren om te zien of iemand anders bijvoorbeeld boos of blij is", zegt Evers. "Daar zetten we nu een robot tussen. Die vinden ze minder bedreigend."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.