Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten wil dat het kabinet extra geld vrij maakt voor de Tweede Kamer. Nu heeft het parlement te weinig middelen om ministers goed te kunnen controleren, zo stelt Jetten tegenover EenVandaag.

Het is een opvallende oproep, zo in de eerste week van het nieuwe parlementaire jaar, maar het zit de D66-voorman echt hoog. Er moet echt flink meer geld bij. Jetten: "Ik pleit ervoor dat alle Kamerleden extra ondersteuning krijgen, zodat we ons belangrijke werk beter kunnen doen. Dan heb je het over het controleren van de macht, dus erop toezien dat ons belastinggeld goed wordt uitgegeven."

Controlerende taak

Niet alleen komt het parlement op dit moment te weinig toe aan zijn controlerende taak, ook aan het maken van eigen wetten komen Kamerleden nu nauwelijks toe zegt de D66'er.

"Een goed voorbeeld is de Donorwet van mijn collega Pia Dijkstra. Zij had deze wet nooit kunnen schrijven, als ze niet allerlei vrijwilligers haar hadden geholpen."

'Macht Kamer richting kabinet verzwakt'

Ook is volgens Jetten de macht van het parlement richting het kabinet de afgelopen jaren flink verzwakt. "We hebben een goed functionerende democratie, maar de rol van Tweede Kamer is steeds kleiner geworden richting de regering."

"Als je durft te investeren in de kracht van het parlement, dan kunnen we als Kamer ministers veel beter controleren. Dan blijft het niet alleen bij blaffen naar het kabinet, maar kunnen we ook een keer doorbijten."

Video: Rob Jetten eist 15 miljoen extra voor ondersteuning van de Tweede Kamer: 'Het is bittere noodzaak'

15 miljoen euro extra

Jetten weet dat het een gevoelig onderwerp is als de Kamer zelf om meer financiële middelen vraagt, maar vindt dat het echt nodig is. "Dit ligt altijd ingewikkeld, om zelf om extra geld te vragen. Maar het is echt bittere noodzaak."

De D66-leider denkt dat er 15 miljoen extra nodig is. "Dit is nodig om de hele Kamer beter te voorzien, zodat we ons werk beter kunnen doen."

Hoge werkdruk Kamerleden

Verder maakt Jetten zich ook zorgen om het grote aantal Kamerleden dat vroegtijdig het parlement verlaat." Deze week werd bekend dat er weer een Kamerlid (red. VVD-kamerlid Arno Rutte) vertrekt omdat hij zijn privéleven niet kan combineren met zijn Kamerwerk.

"De werkdruk is op dit moment gewoon ontzettend hoog. Parlementariërs worden nu heel erg gedreven om snel een lekkere quote te scoren of een goede tweet te plaatsen", vertelt Jetten. En hierbij komt volgens hem de controlerende taak in het geding. "Ik hoop dat met een betere ondersteuning Kamerleden meer rust krijgen om hun controlerende taak beter uit te voeren."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.