Van Patrick Kluivert tot Dirk Kuijt: voetbalmakelaar Rob Jansen deed meer dan 900 transfers over de hele wereld. Onlangs kwam er een boek uit over zijn leven: ‘Deal’ van Michel van Egmond, waarin Jansen een kijkje achter de schermen geeft.

Ondanks de crisis in het Nederlandse mannenvoetbal deed Jansen het afgelopen jaar goede zaken. Zijn omzet steeg met 10 procent. “Clubs in het buitenland kijken naar heel jeugdige talenten in Nederland. Daar ben ik geen voorstander van. Tegenwoordig hebben clubs die lager spelen in de Engelse competitie belangstelling voor onze topspelers. Vroeger gebeurde dat niet”, aldus Jansen.

Toonaangevend

Jansen is een van de toonaangevende voetbalagenten in Europa, maar heeft geen computer. Hij heeft nog nooit een e-mail verstuurd, maar gebruikt wel WhatsApp. Zijn meest karakteristieke houding is telefoneren. Zijn vader, Karel Jansen, was oprichter van de spelersvakbond VVCS. In Jansens kantoor in Den Haag staat tussen alle voetbalmemorabilia een foto van zijn vader. Hij moest niets hebben van spelersmakelaars. “Mijn vader was een idealist. Een sociaaldemocraat in hart en nieren. Hij steunde mij uiteindelijk volledig. De tijden veranderden.’’

Jansen zag de voetbalwereld snel commercialiseren en verharden. Niet langer leiden door clubliefde verblinde mannen de grote internationale clubs maar Arabische sjeiks en Russische miljardairs. Het grote geld brengt ook uitwassen met zich mee, ziet hij. “Kijk hoe mijn vak er aan toe is: elke banketbakker kan nu proberen een vleugelspits te verkopen aan Real Madrid. De regelgeving die ik ooit hoopte aan te wakkeren is verdwenen. Iedereen kan zijn gang gaan. En daarmee neemt de verharding toe.’’

Luisterend oor

Voetballers laten zich ook niet meer van debuut tot afscheid begeleiden door dezelfde vertrouwensman. Een belangrijk deel van zijn vak is voor hem een luisterend oor bieden aan voetballers die hij transfereert naar het buitenland. Daar put hij voldoening uit. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat een voetballer heimwee heeft, maar wel zijn vrouw. Of dat de kinderen schoolproblemen hebben. Dat heeft invloed op spelers die vaak familiemensen zijn.”

Over EendVandaag

EenVandaag gaat deze winter weer op pad. In een lelijke eend, met warme chocolademelk en een interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.