Rita Verdonk zet vandaag per direct een punt achter haar politieke carrière. Ook haar politieke partij, Trots Op Nederland (TON) houdt waarschijnlijk op te bestaan. Tegenover EenVandaag laat ze weten dat ze in het huidige politieke klimaat voor haarzelf geen ruimte meer ziet vanwege de PVV en het beleid van de regering.

Verdonk heeft naar eigen zeggen een moeilijke periode achter de rug: “Als de muren hier konden praten van alle huilbuien die ik de laatste weken heb gehad, dan zouden ze heel veel te vertellen hebben.”

De beslissing is moeilijk en doet pijn, volgens de ex-minister van Vreemdelingenzaken in Integratie. “Maar dit kabinet doet het goed. Als wij een nieuw punt verzinnen, nemen zij het over.” Over PVV-voorman Geert Wilders zegt ze: “Geert dat heb je goed gedaan, je moet doorgaan.”

Over vier weken is er een ledenvergadering van TON en dan moeten de leden beslissen wat er moet gebeuren.

Vanavond in de uitzending een uitgebreid interview met de politica.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.