De kwaliteit van de opsporing is onder de maat en de reorganisatie van de nationale politie loopt niet volgens plan. Minister Van der Steur van Justitie grijpt daarom hard in bij het landelijke korps. 

Het budget voor de hervorming wordt verdubbeld tot 460 miljoen en de reorganisatie gaat twee jaar langer duren. Ook moet korpschef Bouman binnen afzienbare tijd met een plan komen voor verbetering van de opsporing.

De omvorming van de 26 voormalige regiokorpsen tot 1 landelijk politiekorps, de grootste reorganisatie in decennia, verloopt moeizaam. Veel politiemensen weten nog altijd niet op welke functie ze terechtkomen, de ICT-huishouding loopt ver achter en de beloofde verbetering van de misdaadbestrijding is nog lang niet gehaald.

Na 2,5 jaar reorganiseren kampt de politieorganisatie met veel praktische problemen en vallen de prestaties tegen. Minister Van der Steur kondigt daarom een reeks ingrepen aan. Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden op de inzet van de politie in hun regio. De kwaliteit van de opsporing moet worden verbeterd door het niveau van rechercheurs te verbeteren en meer financieel specialisten en cyberexperts aan te nemen.

De kamerbrief leest u hier.

Noodkreet oud-rechercheur

EenVandaag besteedde eerder al aandacht aan de problemen in de opsporing. Oud-financieel rechercheur Michiel Princen schreef een onthullend boek, 'De Gekooide Recherche', over wat hij structureel mis zag gaan in de tien jaar dat hij bij de Amsterdamse politie werkte. Bekijk hier de reportage terug.

Bij politiemensen heerst al maanden grote onvrede over de trage reorganisatie. De aanhoudende acties voor een betere CAO komen daar voor een deel ook uit voort. 

In Radio EenVandaag een gesprek met Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP. Is er nog wel draagvlak voor de Nationale Politie binnen het korps?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.