De zomers duren langer, de stranden zijn drukker maar ondertussen neemt de zwemvaardigheid van Nederlanders af. Daarvoor waarschuwt de reddingsbrigade. De brigade wil daarom meer aandacht op scholen voor zwemmen in open water.

Afgelopen week ging het op meerdere plekken langs de kust mis. In Monster werd het lichaam gevonden van een 15-jarige jongen die was verdronken. In Julianadorp spoelde het lichaam van een man aan die drie kinderen uit de zee had proberen te redden. Alleen op vrijdal al, moest de reddingsbrigade 300 keer ingrijpen.

Kinderen leren om te gaan met kou, golfslag en stromingen

"Ik zou graag zien dat kinderen op scholen leren wat het betekent om te zwemmen in open water. Dat is compleet anders dan in een zwembad", zegt Koen Breedveld, directeur van de Reddingsbrigade.

"Je kan kinderen leren hoe om te gaan met plotselinge kou, met diepte, golfslag, stromingen en waterplanten", legt Breedveld uit. Het verbaast hem dat deze lessen er nog niet zijn. "Er zijn al grote campagnes rondom veilig verkeer. Waarom niet over zeezwemmen in een waterrijk land als Nederland?"

Lees ook

Reddingsbrigade bijna 2x zo vaak in actie

En die lessen zijn hard nodig. De zwemvaardigheid van kinderen neemt namelijk af, constateert Breedveld: "Dat baseer ik op het feit dat kinderen minder motorisch vaardig zijn, omdat ze minder buiten spelen dan vroeger. Daarnaast is zwemmen minder populair geworden. De meeste kinderen stoppen na het halen van hun A-diploma."

De afgelopen jaren nam het aantal keer dat de reddingsbrigade moest ingrijpen al fors toe. In 2017 moest de brigade nog 5500 keer uitrukken, vorig jaar was dit ruim 9000 keer. Breedveld vreest dat de brigade alleen maar vaker in actie zal moeten komen: "Er komen meer mensen hierheen uit andere landen die niet kunnen zwemmen, de zomers zijn langer en droger, de stranden worden drukker en dat alles zal er uiteindelijk toe leiden dat we het risico lopen dat meer mensen gaan verdrinken." Meer voorlichting is daarom cruciaal, vindt de directeur: "Laten we mensen vooral blijven stimuleren om te zwemmen, maar ze wel bewust maken van de risico's die het open water met zich meebrengt."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.