De Woonbond, een belangenorganisatie voor huurders, wil dat de Belastingdienst stopt met het verstrekken van inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties. Die gegevens zijn namelijk privé, aldus de Woonbond. Morgen volgt een uitspraak in de zaak 'gluurverhoging', zoals de Woonbond die noemt. 

Scheefwoner

De reden dat de gegevens worden doorgespeeld is het tegen gaan van 'scheef wonen'. Corporaties zien het opvragen van gegevens als een manier om iemand die te veel verdient voor een sociale huurwoning, uit die woning te krijgen. De wachttijden voor sociaal huren worden namelijk alleen maar langer. 

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is inmiddels acht jaar en loopt in veel grote steden alleen maar op. Als je eenmaal in zo'n woning zit, ga je er ook niet makkelijk meer uit.

Volgens Ronald Paping van de Woonbond is het doorspelen van inkomensgegevens niet de juiste manier: “Het gaat om private organisaties en commerciële verhuurders die gegevens krijgen over het inkomen van huurders. Volgens ons gaat dat veel te ver en schendt het de privacy van deze huurders.”

Marien de Langen van huurvereniging Stadgenoot geeft aan dat ongeveer 25 procent van de mensen die een sociale huurwoning bewoont in Amsterdam, daar eigenlijk niet zou moeten wonen. Naast een inkomensafhankelijke huurverhoging ziet hij graag nóg meer mogelijkheden om scheefwonen tegen te gaan. "We willen graag zoveel mogelijk sociale huurwoningen toevoegen, en intussen meer redelijkheid brengen in de verhouding tussen huur en inkomen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.