De Haagse realityster Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, heeft een nieuwe suïcidepoging gedaan. Dat melden diverse bronnen aan Omroep West en De Telegraaf.

Volgens de buurvrouw werd de straat afgezet, werden de buren naar binnen gedirigeerd en kwam de ambulance haar ophalen. De vrouw ziet Barbie als een ’gewoon, heel normaal meisje’, dat ’goede hulp nodig heeft’.

Hoe kwetsbaar is een deelnemer van reality-tv? EenVandaag besteedde eerder aandacht aan dit onderwerp. 

De situatie rondom Barbie zorgt dat de kritiek op reality-tv fors toeneemt. Waar stopt de verantwoordelijkheid van de programmamaker en begint die van de deelnemer en andersom?
reactie

Naar aanleiding van de huidige situatie van Barbie is productiebedrijf Warner Bros Group om een reactie gevraagd, maar zij waren hier vooralsnog niet toe in staat. Eerder dit jaar liet de producent, in een gezamenlijke reactie met RTL, aan de Volkskrant weten: "Het is onmogelijk om alles te voorzien of te ondervangen en kandidaten hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. [...] Achteraf is het altijd makkelijker om te zeggen dat je dingen anders had kunnen doen, maar het verleden kunnen we niet veranderen. We moeten ervoor zorgen dat we ervan leren en het de volgende keer nog beter doen."

Ex-partner

De politie wil niet bevestigen dat het om Samantha de Jong gaat. “We kregen een melding over een persoon die op straat lag. Diegene is overgedragen aan het zorgkader”, aldus een woordvoerder tegen Omroep West. Hoe het nu met het slachtoffer gaat is niet bekend. Ex-partner Michael van der Plas liet Omroep West weten dat hij niet op de hoogte is. Hij wil verder ook niet reageren.

EenVandaag meldde begin april dat tientallen medewerkers van het HagaZiekenhuis ongeoorloofd hadden gesnuffeld in het medisch dossier van Barbie. Daarop kregen de medewerkers een officiële waarschuwing. Ook trof het ziekenhuis maatregelen om patiëntgegevens beter te beschermen.

Te kort in de kliniek

Rolf Tangel, de ex-vriend van Samantha de Jong in het AD: "Ze heeft, nadat ze zichzelf eerder dit jaar iets aan deed, wat mij betreft veel te kort in een kliniek gezeten om mentaal in orde te komen. Samantha is nog onvoldoende stabiel om de draad van haar leven weer op normale wijze op te kunnen pakken."

Het nieuws is opvallend, aangezien Barbie enkele weken geleden in RTL Boulevard nog vertelde dat ze zich steeds beter voelde. "Ik heb de slechte tijd nu wel een keer gehad!", zei de Haagse realityster toen. 

Heb jij of een dierbare hulp nodig? Stichting 113 Zelfmoordpreventie is 24/7 per dag bereikbaar via 0900 0113 of via www.113.nl.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.