Qatar verdubbelt het aantal arbeidsinspecteurs dat toezicht houdt op de bouw van WK-stadions. Dat zei Yvette van Eechoud, de Nederlandse ambassadeur in Qatar in Radio EenVandaag. 

Volgens Van Eechoud is de regering van Qatar zich bewust van de problemen met werkomstandigheden van gastarbeiders en ‘zit men ermee in de maag’.  Naast het verdubbelen van het aantal inspecteurs is de regering in overleg met internationale arbeidsorganisatie ILO om een programma op te stellen dat de meest schrijnende gevallen direct moet aanpakken. Ook komen er betere accomodaties om de gastarbeiders in te huisvesten.

Volgens Eechoud bestaat 85 procent van de bevolking van Qatar uit gastarbeiders: ‘Het is veel laaggeschoolde arbeid. Dat moet allemaal gecontroleerd worden. De arbeidsinspectie is dan ook klein vergeleken bij deze gemeenschap.’ Honderduizenden bouwvakkers werken aan de bouw van de stadions voor het WK in 2022.

Veiligheidsregels overtreden

Bij een bezoek aan het land vorig jaar constateerde vakbond FNV Bouw dat veel bouwbedrijven zich niet aan de veiligheidsregels houden. Ook stelden controleurs vast dat de woonomstandigheden van de bouwvakkers erg slecht zijn. FNV-voorzitter Ton Heerts riep het kabinet en Nederlandse bedrijven hierna op om actie te ondernemen tegen de slechte arbeidsomstandigheden. Eerder meldde de internationale vakorganisatie ITUC te vrezen voor 4.000 doden totaal bij de bouw van WK-stadions en andere voorzieningen.

Uit onderzoek van de Britse krant The Guardian dit najaar bleek dat er één Nepalese gastarbeider per dag om het leven komt bij de bouw van de stadions.  Volgens documenten van de Nepalese ambassade zouden in de maanden juni en juli 44 slachtoffers zijn gevallen.

Luister het interview met Van Eechoud rechtboven op deze pagina terug.

Ambassadeurs

Ze zijn deze week weer even thuis: de Nederlandse ambassadeurs. Van maandag tot en met donderdag vindt namelijk de Ambassadeursconferentie plaats in Den Haag. Radio EenVandaag spreekt deze week met drie ambassadeurs uit interessante landen.Van de Arabische regio tot Frankrijk en ons grootste 'buurland' Venezuela.

Vandaag Qatar: het land van de oliedollars, het WK voetbal in de zomer of toch in de winter? Maar ook het land van Al-Jazeera en het land dat Syrische rebellen financiert. Een traditioneel, conservatief, maar ook hypermodern land. Te gast is Yvette van Eechoud, ze maakt haar debuut als ambassadeur in deze Golfstaat.