Een ruime kamermeerderheid van PvdA, CDA en SP wil dat het afgelopen is met het berekenen van woekerrentes tot wel 20% per maand door pandjeshuizen. Daarvoor zou de uit 1910 daterende Pandhuiswet moeten worden veranderd. In pandjeshuizen kunnen mensen hun spullen tijdelijk verpanden waardoor ze contant geld in handen krijgen. Als men weer geld heeft, kan men de eigen spullen terugkopen, maar wel voor veel meer geld. PvdA-woordvoerder armoede- en schuldsanering Hans Spekman in EénVandaag. "De pandjeshuizen maken misbruik van een hele kwetsbare groep mensen en moeten worden aangepakt", aldus Spekman.

Lees ook het weblog van verslaggever Sjoerd Fennema over dit onderwerpDe woekerrentes die pandjeshuizen hanteren, brengen veel cliënten in nog grotere financiële problemen dan waar zij zich meestal al in bevinden. Door verouderde wetgeving kunnen pandjeshuizen woekerrentes van wel 20% per maand vragen. Het aantal pandjeshuizen neemt de laatste jaren sterk toe. Otto Visser, bankhoofd van de Stadsbank van Lening, stoort zich aan de hoge rentepercentages: "Ik wil dat er wat aan gedaan wordt, want de mensen die al in een moeilijke situatie zitten, wordt een poot uitgedraaid. Dat is niet echt sociaal." De Stadsbank van Lening vraagt gemiddeld 1,5% rente per maand aan zijn klanten. Dat staat in schril contrast met de 20% per maand die nieuwe particuliere pandjeshuizen gemiddeld vragen. Mensen die nergens meer geld kunnen lenen zien de 'lommerd' vaak als de laatste manier om aan geld te komen. "Het is idioot dat mensen zich op deze manier financieel naar de vernieling kunnen helpen", aldus Spekman. Vandaag zal hij staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb, aanspreken op de misstanden bij de pandjeshuizen. Vernieuwing PandhuiswetDe Pandhuiswet die deze branche regelt, stamt uit 1910 en geldt enkel voor bedragen tot vijfentwintig gulden. Volgens Spekman is het noodzakelijk om eindelijk de wet te vernieuwen. Hierdoor kan misbruik worden voorkomen. CDA-woordvoerder sociale zaken Liesbeth Spies vindt de woekerrentes 'de wereld op z'n kop'. "Het gaat vaak al om mensen in financiële problemen, daarom moet er paal en perk gesteld worden aan de rentetarieven van pandjeshuizen. De wet zal hiervoor aangepast moeten worden opdat er maximum rentetarieven komen die pandjeshuizen mogen vragen", aldus Spies.De Pandjeshuizen zijn een hele tijd uit de gratie geweest als manier om geld te lenen. Maar inmiddels zijn ze weer populair, vooral bij mensen die niet meer bij een reguliere bank geld kunnen lenen. Bij de lommerd hoeft een klant niet te laten zien dat hij kredietwaardig is, een onderpand is voldoende. En dat kan verschillen van een televisie tot een hamburgergrill of laptop.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.