De Partij van de Arbeid en GroenLinks dienen een initiatiefwetsvoorstel in waarbij het belang van een kind in de asielprocedure zwaarder gaat meewegen. Dat melden beide partijen vandaag. 

In het wetsvoorstel, dat vandaag naar naar de Raad van State wordt gestuurd, moet een asielkind of ander minderjarige vreemdeling voortaan een verblijfsvergunning krijgen als dat in het belang van het kind is. Het gaat hier dan om bijvoorbeeld gezondheid, geestelijke ontwikkeling en het risico op besnijdenis. De partijen hopen hiermee de rechten van deze kinderen te versterken. 

Op dit moment is het zo dat kinderen die vanwege zelfstandige motieven een verblijfsvergunning willen, dit via staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) kunnen aanvragen. Zo werd in 2013 bijvoorbeeld de Angolese Mauro een verblijfsvergunning toegekend. 

In EenVandaag spreken we met PvdA-Kamerlid Attje Kuiken: “De afgelopen jaren heb ik teveel kinderen gezien die net buiten de regelingen vielen en uiteindelijk alleen mochten blijven omdat de staatssecretaris een uitzondering maakte. Deze kinderen mogen niet afhankelijk zijn van een uitzondering. Hun rechten moeten meteen geborgd worden in de wet,” zegt Kuiken. Ook spreken we met Martine Goeman, jurist kinderrechten en migratie voor Defence for Children. Daarnaast zal onze politiek verslaggever Remko Theulings te gast zijn in de studio.