Even tussen het studeren door met een puppy knuffelen: binnenkort kan het op de Universiteit van Amsterdam. Daar wordt een speciale puppykamer ingericht. Op deze plek kunnen studenten hun stress verlagen met een knuffelsessie. De vraag is: werkt dat? En is het voor de puppy's eigenlijk wel zo fijn?

Volgens nieuwslezer Matijn Nijhuis is het geen enkel probleem. Knuffelen is voor puppy’s namelijk ‘hun eerste levensbehoefte’. Dat zei hij op Radio 2, waar het nieuws over de puppykamer werd besproken. Bioloog Midas Dekkers denkt daar anders over. "In veel gevallen kan je beter luisteren naar je biologieleraar. Die kan je vertellen dat een eerste levensbehoefte iets is dat strikt noodzakelijk is om in leven te blijven. Eten, drinken en slapen bijvoorbeeld. Knuffelen is pas een tweede of een derde levensbehoefte."

Stressverlagend voor studenten

Voor studenten werkt het knuffelen waarschijnlijk wel positief. Volgens GZ-psycholoog Nienke Endenburg kan het inderdaad stress terugdringen. "Knuffelen met vriendelijk-uitziende honden vermindert stress. Dat geldt dus ook knuffelen met puppy’s."

Endenburg legt uit wat er in ons lichaam gebeurt tijdens een knuffelsessie. "In onze hersenen komen dan stoffen vrij. Een daarvan is oxytocine, dat is een vrouwelijk hormoon. Als je met een hond knuffelt, ga je die oxytocine produceren en dat vermindert de stress."

'Puppykamer is onwenselijk'

Toch vindt Endenburg de puppykamer op de Universiteit van Amsterdam geen wenselijke situatie. "De kamer geeft een ontzettende hoeveelheid prikkels. Het zal zeker bij studenten stress verminderen, maar ik denk dat het bij de puppy’s veel stress zal geven." Ze is bang dat het de groei van de puppy's kan verstoren. "Puppy’s slapen namelijk heel veel en moeten zich nog helemaal ontwikkelen. In het kader van dierenwelzijn vind ik dit een onwenselijke situatie."

Zelf knuffelen met je puppy hoeft overigens geen probleem te zijn. Het gaat om de hoeveelheid prikkels van de puppykamer die stress bij de honden kan veroorzaken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.