De leiders van de Europese Unie vergaderen komende maandag met Turkije over de vluchtelingencrisis. Nederland, als tijdelijk voorzitter van de EU, speelt daarin een belangrijke rol.

EenVandaag volgt premier Mark Rutte vandaag naar Brussel en spreekt met hem over de vluchtelingencrisis, de rol van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en het overleg met de Turken.

De EU gaat Turkije met 3 miljard euro ondersteunen, om de voornamelijk Syrische vluchtelingen onderdak te bieden. Het akkoord moet voorkomen dat de vluchtelingen naar Europa afreizen.

Turkije is bereid om een akkoord aan te gaan met veertien Europese landen, waarin wordt bepaald dat het vluchtelingen terugneemt.

Coalitiepartij PvdA wil dat Rutte zich gaat inspannen om een luchtbrug tussen Turkije en Europa op te zetten, om zo gedurende een maand ‘minimaal vierhonderd vluchtelingen per dag' over te brengen. Dat blijkt uit een gesprek dat de Volkskrant heeft gevoerd met PvdA-leider Diederik Samsom. De VVD is tegen het voorstel.

Rutte reageert als volgt:

Fractievoorzitter Diederik Samsom ziet een luchtbrug ‘als teken van goede wil'. ‘Als de EU aan Turkije laat zien dat we serieus werk maken van een oplossing van de vluchtelingencrisis, komt Ankara in actie tegen de mensensmokkelaars. Nu regeert het wantrouwen en gebeurt er niets, behalve dat de humanitaire drama's met het uur groeien.’