De populaire designerdrug 4-FA, dat ook wel bekend staat als XTC light, wordt verboden. Dat laat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weten aan EenVandaag. Tot nu toe was er nog weinig bekend over de schadelijke effecten. Het Trimbos Instituut bevestigt nu aan EenVandaag dat er dit jaar zeker twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van deze relatief nieuwe drug, die aan een opmars bezig is in Nederland.

4-FA is een psychoactieve stof die lijkt op XTC, zo krijg je er meer energie van en raak je in een euforische stemming. ‘XTC-light’ is dan ook een populaire bijnaam onder gebruikers. Dit nieuw type drug is in korte tijd flink populair geworden in het uitgaansleven, waar het voor eerst opdook in 2007. Inmiddels staat het op de vierde plaats van meest aangeleverde drugs om te laten testen, na XTC, cocaïne en amfetaminepoeders.

Het aantal incidenten met 4-FA neemt toe. Het afgelopen jaar kwamen zeker 160 meldingen binnen over 4-FA bij EHBO-organisaties en medische diensten. Het Trimbos Instituut waarschuwde eerder al voor gezondheidsrisico’s bij het gebruik van deze nieuwe drug.

Grootste probleem met 4-FA is volgens het Trimbos dat een relatief onschuldige klacht, zoals hoofdpijn, ineens kan omslaan naar een kritieke situatie met hartfalen of hersenbloedingen. Deze gezondheidsrisico’s zijn nu voor het eerst bevestigd in officieel onderzoek, dat is uitgevoerd op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

4-FA is nu nog gewoon legaal te bestellen via internet maar daar komt in het voorjaar van 2017 een einde aan. Vanaf dat moment valt 4-FA officieel onder de Opiumwet. Verslaggever Tom van ’t Einde gaat op onderzoek uit om te kijken hoe makkelijk 4-FA op dit moment te verkrijgen is. 

Ook gaan we langs in het lab van het Trimbos Instituut en spreken we met Margriet van Laar, wetenschapper bij het Trimbos Instituut en voorzitter van het onderzoek naar de risico’s van 4-FA. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.