FOXO4-DRI is de wetenschappelijke naam van een stof die verouderde muizen weer actiever liet worden, enkele organen beter liet functioneren en de muizen weer meer haar gaf. Sinds Rotterdamse onderzoekers een paar maanden geleden met hun ontdekking van dit middel naar buiten kwamen, is er ontzettend veel vraag naar het stofje, dat dus mogelijk veroudering tegengaat.

Ontdekker Peter de Keizer van het Erasmus MC is ongerust over de groeiende populariteit van dit 'anti-verouderingsmedicijn'. Net als bij ieder nieuw medicijn moeten ook de mogelijke gevaren van FOXO4-DRI uitgezocht worden. Dat neemt niet weg dat dit één van de eerste stoffen is die goed werkt tegen - in ieder geval bepaalde verschijnselen van - veroudering bij muizen.

Sinds de bekendmaking wordt hij overspoeld door mensen die hem benaderen omdat ze de verjongingsstof willen uitproberen, zoals de Amerikaanse Darren Moore. En waar vraag is, komt het aanbod vanzelf. Verschillende Chinese websites bieden de stof aan, en mogelijk experimenteren gebruikers zelf ook thuis om het middel te fabriceren. Voor De Keizer is dit een fenomeen dat vaker voor zal gaan komen en het roept op tot een brede discussie over het versnellen van het doorontwikkelen van makelijk te verkrijgen stoffen als FOXO4-DRI.

Niet alleen ontdekker Peter de Keizer is ongerust. Ook Dick Bijl, hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, waarschuwt voor de stof: "Het is heel gevaarlijk dat dit middel online te verkijgen is". Hij vindt dat De Keizer zijn onderzoek eerst moet afmaken, pas dan weten we zeker dat het veilig is.

In EenVandaag spreken we met Peter de Keizer, en met Dick Bijl over de gevaren van de stof, die zo snel online zo populair is geworden.

"Je speelt met je leven"

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik laat aan EenVandaag weten het onverantwoord te vinden als mensen experminteren met FOXO4-DRI: "Het is mooi dat in Nederland dit soort baanbrekend onderzoek gedaan wordt. Maar dit onderzoek staat nog in de prilste kinderschoenen. De voorlopige aanwijzingen van werkzaamheid zijn geen voorspeller voor werkzaamheid in de mens: muizen zijn geen mensen. Van dit middel hebben we nog geen enkel idee wat het effect is, positief of negatief. Onderzoek zoals dat voor het registreren van geneesmiddelen gedaan moet worden, ontbreekt volledig. Het is volstrekt onverantwoord om zelf met dit middel te gaan experimenteren. Het past in een trend dat mensen steeds meer via internet aanschaffen en gaan uitproberen, maar in dit geval is het Russische roulette. Je speelt letterlijk met je eigen leven. Laten we verder onderzoek afwachten, zodat we zeker weten dat we straks met een effectief én een veilig middel te maken hebben."

Eerder zonden we deze reportage uit over de ontdekking van de anti-verouderingsstof:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.