De voorlopige hechtenis van politiemol Mark M. uit Weert is geschorst. M. mag zijn proces, dat in het voorjaar van 2017 zal beginnen, in vrijheid afwachten.

Dat besliste de rechter vanochtend in een pro forma-zitting in zijn zaak. Voorwaarde is dat M. zijn paspoort inlevert en Nederland in de tussentijd niet zal verlaten. Volgens M. heeft het Openbaar Ministerie (OM) zijn paspoort al in bezit.

M. zit al acht maanden in voorarrest en wordt verdacht van het op grote schaal doorverkopen van politie-informatie aan criminelen. Met het geld dat hij daarmee opstak zou hij jarenlang een luxeleven hebben geleid.

Mark M.’s raadsman Jan-Hein Kuijpers is verheugd met de beslissing van de rechtbank om zijn cliënt tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak op vrije voeten te stellen. 'Het onderzoek van het OM is volledig aan het vastlopen. De onderzoeksgrond is uitgewoond', zei Kuijpers tijdens de zitting. In een vorige pro forma-zitting tikte de rechter Justitie ook al op de vingers voor de gebrekkige voortgang in het onderzoek naar de vermeende corruptie.

Mark M. gaf tijdens de zitting aan dolgraag naar huis te willen. Hij vertelde grote financiële problemen te hebben. 'Daarnaast is het voor de relatie met zowel mijn vrouw als mijn ouders belangrijk dat ik naar huis kom,' zei M.

Redacteur Iris Cohen was bij de zitting.

EenVandaag maakte deze reportage over de politiemol: