De Rotterdamse Rojda mag na 3 maanden eindelijk samen met haar baby de vrouwengevangenis buiten Istanbul verlaten. De rechter heeft besloten dat ze de rest van het proces in vrijheid mag afwachten. Rojda moet wel in Turkije blijven.

De rechter besloot vanmorgen dat de 31-jarige Rotterdamse op vrije voeten wordt gesteld, maar dat ze niet wordt vrijgesproken. Rojda werd opgepakt voor 'banden met een terroristische organisatie'. Aanleiding: ze werkte in Nederland voor een Koerdische stichting.

Lees ook

Zus: 'Ik hoopte dat ze helemaal vrij zou komen'

Haar zusje Berivan, die al maanden voor Rojda's vrijlating strijdt, is opgelucht. "Het is een chaotisch, dubbel gevoel. Ik ben dankbaar voor deze stap, maar ik had natuurlijk gehoopt dat ze helemaal vrij zou komen."

Berivan vertelde eerder in EenVandaag dat haar zus er rekening mee houdt dat ze 'weg kan blijven'.

Onderzoek nog niet afgerond

Rojda mag Turkije niet verlaten. Ze moet tot de volgende zitting begin oktober in het land blijven. Volgens haar Nederlandse advocaat is dat 'omdat het technisch onderzoek naar bijvoorbeeld haar telefoon nog niet is afgerond. Dat zou afgelopen vrijdag al klaar zijn, maar we hoorden vandaag op de zitting dat dat niet is gelukt."

Mocht dit onderzoek voor oktober klaar zijn en verder geen nieuw bewijsmateriaal opleveren, dan is de kans groot dat Rojda Turkije alsnog mag verlaten.

Rojda met haar baby
Bron: Familie Rojda
Rojda met haar 8 maanden oude baby

Een brief vanuit Nederland

Rojda's Nederlandse advocaat vertelt dat er is op het laatste moment toch nog een brief van de Nederlandse regering richting Turkije is gegaan. "Ik mag er niet uit citeren, maar er staat onder andere in dat de Koerdische Volksvereniging waar Rojda en haar zus vrijwilligerswerk deden volgens de Nederlandse overheid gewoon onder de vrijheid van vereniging valt."

De verwachting is dat Rojda en haar kleine meisje aan het begin van de avond de rest van de familie weer in hun armen kunnen sluiten. Dan zijn alle administratieve handelingen bij de gevangenis afgerond. Volgens de advocaat is er vandaag tijdens de rechtszaak geen enkel nieuw bewijsmateriaal boven water gekomen. "Het lijkt allemaal vooral bangmakerij, maar misschien is dat ook wel precies de bedoeling van deze regering."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.