Door een fout van justitie is politiemol Mark M. vrijgekomen uit detentie. Het Openbaar Ministerie vroeg te laat een verlening van de voorlopige hechtenis aan, waardoor M. moest worden vrijgelaten. Dat betekent overigens niet dat Mark M. nooit meer een straf hoeft uit te zitten. Hij mag zijn hoger beroep in vrijheid afwachten, maar kan dan alsnog tot een gevangenisstraf veroordeelt worden.

Handtekening vergeten

Een verdachte die wordt vrijgelaten door een procedurele fout. Het deed ons terugdenken aan de zaak van Christian van Eyken. Deze Vlaamse parlementariër werd in januari 2016 opgepakt op verdenking van moord. Al na anderhalve dag werd Van Eyken echter alweer vrijgelaten. De onderzoeksrechter die hem had aangehouden, had per abuis het aanhoudingsbevel niet ondertekend, waardoor die aanhouding onrechtmatig werd. In afwachting van zijn proces kon Van Eyken hierdoor niet meer naar de gevangenis worden gestuurd. VTM-misdaadjournalist Farouk Özgünes is er nog steeds verbaasd over. "Je zou verwachten van een rechter die zo vertrouwd is met de procedure, dat hij die handtekening niet vergeet. Zelfs een eerstejaars student rechten weet dat die man dan vrij moet komen."

Maîtresse

Dat betekent niet Van Eyken vrijgesproken werd. De Vlaamse parlementariër is verdachte in een geruchtmakende zaak over de moord op Marc Dellea. Dellea was de man van Sylvia B., de secretaresse en tevens maîtresse van Van Eyken. Van Eyken en zijn maîtresse werden vlak rondom het tijdstip van de moord op camerabeelden gespot rondom het appartement van Dellea. Afgelopen maart is de zaak tegen Van Eyken en Sylvia B., na een vertraging van ruim twee jaar, dan eindelijk van start gegaan. Özgünes schat de kansen voor de twee laag in: "Zij zijn de laatste twee personen die het slachtoffer hebben gezien. Uiteraard rust er een zware verdenking op hen."

De zaak lijkt nog geen negatieve invloed te hebben op de relatie tussen Van Eyken en Sylvia B. De twee zijn zelfs voornemens om zaterdag 5 mei samen in het huwelijksbootje te stappen. De justitie denkt daar vooralsnog anders over: Sylvia B. mag haar huis die dag niet verlaten, waardoor het ondertekenen van de huwelijksakte aldaar een lastige zaak wordt.