Politiemensen en rijksambtenaren hebben aangekondigd de twee ritten van de Tour de France in Nederland gaan dwarsbomen. Fietsen op het parcours, een verkeerscontrole op de reclame-karavaan en een vertraging van de start van de tweede etappe moeten het punt duidelijk maken: minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) moet met een beter cao-bod komen.

De politie voert al vijftien weken actie voor een betere cao. In april hield de politie langzaamaan-acties, maar zonder resultaat. EenVandaag maakte toen een reportage over de actiebereidheid van de politie, over het gebrek aan waardering dat de agenten ervaren en over de groeiende onvrede die leeft onder agenten over de eigen politietop: 

 

‘Voor hun motieven valt vast iets te zeggen, maar het is jammer dat ze de Tour gebruiken’, zo reageerde oud-wielrenner Michael Boogerd op de door de politie aangekondigde acties tijdens de Tour de France start in Nederland.

Want wat bereikt de politie, die strijd voor een nieuwe CAO, nu met rondfietsen op het parcours waar de proloog wordt gehouden? En wat willen agenten bereiken met het ophouden van de reclamekaravaan die voor het peloton uit rijdt? We praten erover met vakbondshistoricus Sjaak van der Velden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.