Het pensioenakkoord van Rutte II wordt in de Eerste Kamer behandeld. Deze hervorming is het eerste en het belangrijkste plan dat door de Eerste Kamer heen moet en levert de schatkist tussen de 3 en 4 miljard euro op.

Komt dit voorstel niet door de senaat, dan heeft het kabinet een groot probleem. Sterker: het succes van Rutte II hangt deels van deze hervorming af.

Steun

Het probleem is dat het pensioenakkoord in de Tweede Kamer alleen maar steun van de coalitiepartijen PvdA en VVD geniet. De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is tegen en in de Eerste Kamer is de regering-Rutte afhankelijk van diezelfde oppositie voor een meerderheid. Staatssecretaris Frans Weekers zei toe met aanpassingen te komen op het plan om zo de oppositie tegemoet te komen, maar de oppositie zegt van niets te weten.

Hierdoor bestaat de kans dat het akkoord strandt in de Eerste Kamer. Het kabinet heeft dan een financiële strop van minimaal 3 miljard.

update
clock 10-09-2013 15:55

Pensioenplan pas 8 oktober in Eerste Kamer

De Eerste Kamer gaat de pensioenplannen van het kabinet op 8 oktober behandelen. Eerst wordt er nog een ronde ingelast met schriftelijke vragen van de VVD en de SP. Eerste-Kamerlid Frank de Grave heeft dat vandaag bekendgemaakt. Het kabinet heeft voor zijn pensioenplannen in de Senaat alleen de steun van de regeringspartijen VVD en PvdA, maar dat is te weinig voor een meerderheid. Het CDA wil alleen steun verlenen als er fundamentele aanpassingen komen van de plannen van de staatssecretarissen Frans Weekers (Financiën) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). De pensioenplannen van het kabinet moeten leiden tot een besparing van bijna 3 miljard euro op de overheidsuitgaven. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei er vertrouwen in te hebben dat de pensioenplannen het gaan halen in de Senaat. Volgens hem is het aan Weekers en Klijnsma om te zien welke eventuele aanpassingen nog nodig zijn om voldoende steun in de Senaat te krijgen. Hij noemde de cruciale CDA-senator Wopke Hoekstra iemand met ,,veel kennis van zaken'', die heeft aangegeven dat hij het kabinetsvoorstel nu nog niet kan steunen. Maar het is niet onmogelijk dat dat later wel gebeurt, aldus een hoopvolle Asscher. Hoekstra liet echter weinig ruimte voor optimisme bij het kabinet. Hij eist dat het kabinetsplan op fundamentele punten wordt aangepast. Door de lagere pensioenopbouw haalt het kabinet belastinginkomsten naar voren. Dat is volgens Hoekstra ,,een greep in de kas van de toekomst'' en dat wijst hij af. Verder wil het CDA onder meer garanties dat de pensioenpremies dalen door de lagere pensioenopbouw. ,,Het kabinet moet terug naar de tekentafel'', aldus Hoekstra. Hij zei te beseffen dat zijn wensen veel geld zullen kosten. (ANP)

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.