Stichting Mea Culpa, die meer dan 600 slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk vertegenwoordigt, roept de paus ter verantwoording. Advocaat Bob van der Goen die de stichting bijstaat sleept het Vaticaan voor de rechter.

De advocaat acht de paus mede hoofdelijk aansprakelijk voor het leed dat duizenden is aangedaan en komt vandaag met een brief aan het Vaticaan: 'De kerk heeft een fout gemaakt, ze had onvoorwaardelijk moeten kiezen voor de kinderen en ze heeft de multinational, de kerk boven de kinderen gesteld. Dat is een historische fout' zegt van der Goen.

Van der Goen eist in zijn brief dat het Vaticaan miljarden opzij gaat leggen voor de claim: 'In totaal zullen er vele miljaren vergoed moeten worden'..... de kerk zal moeten betalen en desnoods in afgeslankte vorm verder moeten gaan." Van der Goen vergelijkt zijn nieuwe zaak met de claims die destijds tegen de tabaksindustrie hebben gelopen en noemt het de grootste claim ooit gedaan in Europa.

Van der Goen heeft deze week al een succes geboekt voor zijn 47 clienten die in de jaren misbruikt zijn in internaat St Maria ter Engelen in de wijk Bleijerheide in Kerkrade. Hier werden jongens stelselmatig misbruikt door paters van de Fransiscaner Orde. In een brief bekent de Duitse tak van de Fransiscaner monniken verantwoordelijkheid en geeft aan te willen onderhandelen over schadevergoeding. Dit zal dan de eerste schadevergoeding zijn die op het Europese vasteland wordt toegekend.

Klik hieronder op de downloadlink om de brief die Van der Goen aan het Vaticaan stuurde te lezen.

Download

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.