"Hi, ik ben Pat Condell. Ik heb geen respect voor jouw geloof. En het interesseert me niet als je beledigd bent. (..) Hier een paar grappen over RELIGIE voor het ons allemaal doodt." Hier spreekt Pat Condell. Stand-up comedian, beroepsatheist en religie-criticus. Zijn filmpjes zijn onder weblogbezoekers immens populair. En hij spaart niemand.

De Brit Pat Condell, onder bezoekers van uiteenlopende logs en fora als Geenstijl en Maroc.nl al lang geen onbekende, groeide op als Rooms Katholiek. Erg aangesproken voelt hij zich niet. "Er gaapt nogal een kloof tussen wat mensen verklaren te geloven en tussen hoe ze zich in de praktijk gedragen".

Deze gewaarwording gebruikt Condell later als hij als standup comedian furore maakt in Groot Brittanie. In 2006 schrijft hij zelfs een complete show om het thema religie onder de naam ‘Hope and Sanity’, met als ondertitel ‘Few Jokes About Religion Before It Kills Us All’. In de show haalt hij uit naar "fundamentalistische christenen, jihadistische moslims en nederzetting-bouwende joden". De show wordt matig ontvangen.

Meer succes heeft Condell op internet. Sinds hij in 2007 het filmpje ‘The trouble with Islam’ uitbracht, hebben zo’n 8 miljoen mensen zijn flimpjes bekeken. En dat aantal is nog steeds groeiende.

Het heeft Condell de naam opgeleverd anti-islam te zijn, wat inderdaad klopt. Maar zijn kritiek op religie’s als christendom, jodendom en hindoeïsme is minstens even scherp. Zo viel hij de Amerikaanse president Bush en zijn bondgenoot, inmiddels ex-premier Tony Blair aan op hun christelijke geloof:

Of een directe aanval op alle drie de monothistische godsdiensten, met als bonus een analyse van de situatie in het Midden Oosten:

En gaat Condell in op het uitbrengen van Fitna:

Bijtende kritiek, doorspekt met humoristische, soms groteske vergelijkingen en soms pijnlijk consequent doorgevoerde logica zijn de ingrediënten van menig succesvol filmpje. Inmiddels staan er 39 filmpjes van Condell online. En dat is gelijk ook de kritiek op Condell. Wat wil hij nu eigenlijk met al die filmpjes? Het houdt maar niet op en begint fanatische trekjes te krijgen, iets wat hij juist religieuzen verwijt.

Een einde aan alle religies acht hij zelf niet haalbaar, zelfs niet wenselijk. Denkt hij gelovigen door ze op hun ziel te trappen te overtuigen van hun ongelijk? Levert hij kritiek om de kritiek?

Of wijst hij gewoon op vileine wijze op inconsequenties in het gedrag van gelovigen en bestaan zijn grappen slechts bij de gratie van feit dat veel gelovige mensen hun eigen regels overtreden? Misschien. Een andere mogelijkheid is dat hij gewoon een heel groot publiek heeft dat vraagt om meer, en de respectievelijke religies daar ruim voldoende stof voor leveren...

Update: Als je iemands humor niet kan waarderen dan snoer je 'm de mond lijkt het motto van de verantwoordelijken voor het offline halen van de website van Pat Condell. Door een zg. DDOS-aanval hebben hackers de site gesabotteerd en is deze momenteeel onbereikbaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.