Het dreigende tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax blijft de gemoederen bezig houden. Vanmiddag om 14.00 uur hadden al meer dan 2500 mensen zich gemeld bij het meldpunt dat door de vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) is ingesteld.

Het tekort ontstaat door een verhuizing van Thyrax producent Aspen, waarover EenVandaag al eerder berichtte (link nieuwstrend: ). Het geneesmiddel, met thyroxine als werkzame stof, wordt voorgeschreven wanneer de schildklier niet, of te traag werkt. 

Alternatieven zijn er wel voor de 350.000 patiënten, maar de aanpassing aan nieuwe medicatie heeft de nodige gevolgen. Er is daardoor een run ontstaan op Thyrax. Apotheken melden dat al vanaf 1 februari het middel niet meer beschikbaar zal zijn.

Ondertussen worden op Marktplaats al Thyrax-advertenties aangetroffen en krijgen apotheken te maken met vervalste recepten. EenVandaag spreekt met ASP-voorzitter Tim Bueters over de enorme onrust die onder patiënten is ontstaan en met Eefke da Costa, zij is zwanger en afhankelijk van Thyrax. Hoe gaat zij om met het dreigende tekort en het vooruitzicht dat zij tijdens haar zwangerschap over zal moeten stappen op andere medicatie, met alle gevolgen van dien.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.