Het is nog steeds niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor het tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax. Het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is inmiddels afgerond, maar er is bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van het rapport.

Begin dit jaar ontstond er een tekort aan Thyrax, een middel voor mensen bij wie de schildklier niet of te traag werkt. Reden was het staken van de productie in het Brabantse Oss. De fabrikant van Thyrax, het Zuid-Afrikaanse bedrijf Aspen, verhuisde de productie naar Duitsland. Maar de pillen die daar werden gemaakt voldeden niet aan de eisen.

De productie moest worden stilgelegd. Het is niet duidelijk of en wanneer Thyrax in Nederland weer op de markt komt. Doordat er onvoldoende reservevoorraad Thyrax aanwezig was moeten de 350.000 gebruikers overstappen op een ander middel. Dat kan klachten opleveren zoals hartkloppingen, hoofdpijn of vermoeidheid. 

Onderzoek naar tekort

De Inspectie deed onderzoek naar het ontstaan van het Thyrax-tekort. De geneesmiddelenwet bepaalt namelijk dat fabrikanten een inspanningsverplichting hebben om ervoor te zorgen dat er genoeg medicijnen op voorraad zijn. Het is de vraag of Aspen de wet heeft overtreden.

Het onderzoek is sinds begin juni klaar. De betrokken partijen, producent Aspen, de eerdere producent MSD en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen hebben het rapport ontvangen. Ze mogen bezwaar maken tegen openbaarmaking en dat is nu gebeurd. Van wie dit bezwaar afkomstig is wil de Inspectie niet zeggen. Het bezwaar is gemaakt op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). In theorie kan zo’n procedure lang duren en zelfs voor de rechter eindigen.

Minister Schippers heeft vorige maand besloten dat de boete voor verwijtbare geneesmiddelentekorten wordt verhoogd van 45.000 naar 150.000 euro. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het maximale boetebedrag 820.000 euro gaat worden. Het is niet duidelijk wat er lopende dit bezwaar met de conclusies van het rapport gaat gebeuren. 

Bekijk een eerdere uitzending terug over het tekort van het schildkliermedicijn:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.