Er is een run op de Nederlandse apotheken voor het schildkliermedicijn Thyrax Duotab. Dat meldt brancheorganisatie KNMP. Oorzaak zijn berichten over een dreigend tekort aan dit medicijn, dat wordt gebruikt door patiënten bij wie de schildklier niet of onvoldoende werkt. 

De fabrikant van het geneesmiddel, Aspen Pharma, heeft de productie verhuisd van het Brabantse Oss naar Duitsland, maar de productielijn voldoet nog niet aan alle eisen. Daardoor ontstaat er vanaf volgende maand al een tekort aan de laagste dosering van deze pillen. Voor de hogere doseringen ontstaat het tekort medio dit jaar. 

Zo’n 350.000 Nederlanders gebruiken het medicijn dagelijks omdat hun schildklier te traag werkt. De schildklier maakt hormonen die belangrijk zijn voor alle weefsels in het lichaam. De patiënten  moeten straks overschakelen op een vervangend medicijn. Dat kan problemen opleveren omdat de samenstelling vaak anders is en de dosering juist heel nauw luistert.  Te denken valt aan psychische klachten, hartkloppingen, extra vermoeidheid en stofwisselingsproblemen.

De Groningse internist professor Bruce Wolffenbuttel, verbonden aan het UMCG, heeft berekend dat het tekort aan Thyrax-medicijnen minstens 20 miljoen euro gaat kosten. Alle patiënten die overschakelen moeten namelijk na 6 weken hun bloed testen. “Dat kost 20 euro per test, keer 350.000, dus 7 miljoen euro.” Vervolgens moeten artsen nieuwe recepten uitschrijven, laboratorium-uitslagen controleren en de dosering bijstellen en moeten apotheken het afleveren.

Slecht nieuws voor de patiënten, zij moeten die kosten zelf betalen. Het medicijn valt onder het eigen risico van het basispakket. Daardoor is er grote onrust onder de patiënten ontstaan en zijn ze nu op grote schaal aan het hamsteren. Verwacht wordt dat het middel uiteindelijk 6 tot 9 maanden niet verkrijgbaar zal zijn.

De KNMP heeft een informatiekaart voor patiënten over de beschikbaarheid van Thyrax gemaakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.