Aspen Pharma, de producent van het schildkliermedicijn Thyrax, krijgt een boete van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De boete wordt opgelegd omdat Aspen niet genoeg zijn best heeft gedaan om te voorkomen dat er vorig jaar een tekort aan Thyrax ontstond.

De IGZ heeft onderzocht wie er verantwoordelijk is voor het ontstaan van het tekort aan Thyrax begin vorig jaar. Opmerkelijk is dat het onderzoeksrapport vorig jaar juni al klaar was. Maar fabrikant Aspen heeft via de rechter bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van het rapport. Vandaag komen de feiten dus eindelijk naar buiten.

LEES OOK: Kan een Thyrax-drama straks weer gebeuren?

Begin vorig jaar ontstond het tekort aan Thyrax, een medicijn voor mensen bij wie de schildklier niet of te traag werkt. Oorzaak was het staken van de productie van Thyrax in het Brabantse Oss. Aspen verhuisde de productie naar Duitsland. Maar de pillen die daar werden gemaakt voldeden niet aan de eisen. In Nederland gebruikten 350.000 schildklierpatiënten het medicijn.

Doordat er niet genoeg reservevoorraad was moesten de 350.000 gebruikers in Nederland overstappen op een ander middel. Dat zorgde voor veel onrust want de kleinste verandering in schildkliermedicijnen kan al effect hebben. De overstap leverde veel klachten op zoals hartkloppingen, hoofdpijn, slapeloosheid en vermoeidheid.

LEES OOK: Onderzoek naar tekort Thyrax nog niet openbaar

Aspen heeft de impact van de verhuizing van het medicijn onderschat, stelt de Inspectie. Het bedrijf had moeten weten dat Thyrax een gevoelig product is.  De IGZ gaat Aspen nu een boete opleggen omdat het de geneesmiddelenwet heeft overtreden.

Thyrax is sinds april 2017 weer op de markt. Het medicijn voldoet nu wel aan de eisen. Maar veel gebruikers keren niet terug naar Thyrax, zij slikken inmiddels een ander middel. Aspen biedt haar verontschuldigingen aan en zegt dat er geen opzet in het spel is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.