Gemeenten misbruiken de Onroerend Zaakbelasting (OZB) nog steeds om hun eigen begroting sluitend te krijgen en verliezen af te dekken. Ook volgend jaar verhogen veel gemeenten de OZB fors, terwijl de woningwaarde daalt.

Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 109 gemeenten. De OZB stijgt volgend jaar het hardst in Zevenaar. Daar gaat de gemeentelijke aanslag met 16 procent omhoog.

De gemiddelde WOZ-waarde van de Nederlandse huizen daalde de afgelopen vier jaar van 242.000 naar 211.000 euro. Omdat de OZB wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde, zouden huiseigenaren minder belasting moeten betalen. Maar uit berekeningen van de Vereniging Eigen Huis loopt de OZB sinds 2009 steeds meer met de WOZ-waarde uit de pas. In vijf jaar tijd zijn woningbezitters gemiddeld 20% meer aan OZB kwijt. 

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat de OZB volgend jaar gemiddeld met 2,38 procent omhoog gaat. Er zijn forse uitschieters. Hier de top vijf van grootste stijgers: 

1. Zevenaar, 16,03 procent

2. Helmond, 15,35 procent

3. Uitgeest, 11,47 procent

4. Uithoorn, 9,63 procent

5. De Marne, 9,60 procent

Opvallend is ook dat 17 gemeenten hun OZB verlagen. Grootste daler is Arnhem met -7,26 procent, gevolgd door Rhenen (4,51%). Volgens afspraken tussen het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) mocht de OZB volgend jaar met maximaal 3% stijgen. 34 van de onderzochte gemeenten gaan daar overheen.   

Bouwgrond

EenVandaag gaat op bezoek in Zevenaar, waar het gemeentebestuur de OZB de afgelopen jaren flink verhoogde. Volgens wethouder Gerard Hendriksen van Financiën is de stijging noodzakelijk vanwege forse verliezen bij de exploitatie van bouwgrond. ,,De huiseigenaar draait dus voor die verliezen op”, aldus Hans André de la Porte van Eigen Huis. ,,Dat is natuurlijk heel raar. Gemeenten kunnen ondernemen op kosten van de woningbezitter.” Eigen Huis pleit voor een andere heffing, waarbij ook huurders meebetalen aan de gemeentelijke voorzieningen. Verder wil ze dat gemeenten in een bijsluiter bij de OZB-aanslag uitleg geven over hoe de opbrengst wordt besteed. 

Download

update
clock 26-11-2014 14:59

Reacties gemeenten uit top drie:

Volgens de gemeente Zevenaar is de stijging nodig vanwege de benarde financiele positie. Die is vooral veroorzaakt door de grote verliezen op de exploitatie van bouwgrond. 

De gemeente Helmond laat weten dat de OZB-stijging, naast bezuinigingen, nodig is om een tekort van 10 miljoen euro weg te werken. Wel wijst de gemeente er op dat de afvalstoffen- en rioolheffing in dezelfde mate daalt en dat de woonlasten  dus gelijk blijven. 

Ook Uitgeest laat weten de forse OZB-stijging nodig te hebben om de begroting rond te maken. De gemeente stelt dat het OZB-tarief behoorlijk achterliep bij buurgemeenten, en dat het door de verhoging nu in de pas gaat lopen.