Nu het festivalseizoen op het punt van beginnen staat, is er nog steeds veel onduidelijkheid over het garantiefonds. Dat fonds moet de kosten dekken als een evenement na 1 juli vanwege corona niet door kan gaan.

In januari werd bekend dat er een fonds komt, goed voor 385 miljoen euro. Maar 6 weken voor 1 juli is nog steeds niet duidelijk wie wel en wie niet in aanmerking komt voor het fonds en welke kosten worden gedekt. Het Wildeburg festival - gepland voor begin juli - besloot daarom de stekker eruit te trekken: er is te veel onduidelijkheid.

'Je loopt zelf risico'

Wildeburg blijkt niet de enige organisator die zich zorgen maakt. Ook Mariska Berrevoets, directeur van het Groningse festival Grasnapolsky, is ongerust. "We doen nu alle voorbereidingen, maar totdat je zeker weet dat je onder de regeling valt, loop je zelf een groot risico", vertelt ze. "Daarnaast horen we helemaal niks vanuit het ministerie over de voortgang. Niks van minister van Engelshoven, het is helemaal stil."

Op 30 juli gaat festival Grasnapolsky van start. Een zomereditie, want eerder werd het al twee keer uitgesteld door corona. "Eigenlijk moet je nu de hele productie al op volle stoom hebben lopen. Alles moet nu op de rol staan. Maar het financiële risico is het grootste probleem", zegt Berrevoets.

Garantiefonds

Het garantiefonds zou voor evenementen 80 procent vergoeden. "En dat betekent dat we 20 procent moeten opvangen als het niet doorgaat. Ofwel in de vorm van een lening, ofwel uit eigen vermogen. Maar dat laatste hebben we simpelweg niet door de hele coronasituatie", zegt Berrevoets.

Ze begrijpt daarom de keuze van haar collega's van Wildeburg wel. "Ik vind het heel logisch dat ze zeggen: Sorry, maar het is te onduidelijk." Toch wil Berrevoets haar Grasnapolsky wél graag laten doorgaan.

Lees ook

'We moeten ze uit de brand helpen'

Volgens SP-Kamerlid Peter Kwint zorgt de onduidelijkheid voor veel onrust bij festivalorganisatoren. Zij kunnen namelijk nog geen aanvraag indienen. "De regeling moet nog door Europa worden goedgekeurd, omdat het staatssteun is. Maar eerlijk is heerlijk: heel Europa hangt van staatssteun aan elkaar. Je kunt ook gewoon alvast beginnen", zegt Kwint.

"En dat verklaart ook niet waarom we al maanden zitten te wachten, ik denk dat ze gewoon naar buiten zijn gegaan met een plan dat nog niet helemaal uitgewerkt was."

Kleine evenementen

Het Kamerlid wil dan ook zo snel mogelijk hierover in gesprek in de Kamer. "We willen over deze regeling praten, want ik heb er ook nog vraagtekens bij. Zo krijgen organisatoren maar 80 procent vergoed, maar dat is financieel een enorme klap voor kleinere evenementen. Ik zou daar nog wel wat over willen zeggen, om die organisatoren uit de brand te helpen."

Het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat de garantieregeling nog niet rond is. De verwachting is dat er over enkele weken goedkeuring komt van de Europese Commissie.

Lees ook