De provincie Overijssel eist morgen bij de rechtbank Zwolle onmiddellijke stopzetting van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek. Overijssel maakt zich grote zorgen over het vervuilde afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning. 

Het gaat per dag 125 tankwagens, een kleine 3 miljoen liter afvalwater, verontreinigd met chemicaliën, olie en zout. Olieproducent NAM transporteert dit naar Twente door een pijpleiding en loost het 45 kilometer verderop in de naastgelegen provincie Overijssel, diep onder de grond in oude gasvelden. NAM en verantwoordelijk minister Kamp van Economische Zaken zeggen dat de lozingen veilig zijn, dat het water ongevaarlijk is en dat alle vergunningen op orde zijn.

Aardbevingen?

Drie Twentse gemeenten, de provincie Overijssel en de actiegroep Stop Afvalwaterinjectie Twente geloven daar niets van en eisen morgen bij de rechtbank Zwolle een einde aan de oliewinning en lozing onder hun voeten. De Tukkers willen niet opgescheept worden met afval uit Drenthe. Ze hebben grote twijfels over mogelijke negatieve effecten van de injectie van het olie-afvalwater. Komen er aardbevingen net zoals in de VS? Raakt het grondwater vervuild? 

Milieuvriendelijker

De vraag is of het verwerken van dit afvalwater niet op een meer milieuvriendelijke manier gedaan kan worden. Ja, zegt de TU Delft: er zijn nieuwe technieken waardoor het afvalwater gezuiverd kan worden. De TU-delft adviseert NAM om daar naar te kijken. Het Friesche bedrijf Salttech heeft een nieuwe methode bedacht om het olie-afvalwater te zuiveren, vanavond te zien in EenVandaag. Cabaretier Herman Finkers is fel gekant tegen de lozing van het afvalwater in zijn Twente. Hij roept provinciegenoot minister Henk Kamp op om er direct mee te stoppen. 

Terugkijken: Aardbevingsrisico door waterinjecties Twente

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.