Bewoners en politici in Twente maken zich zorgen over de afvalwaterinjecties in hun omgeving. In verschillende lege gasvelden wordt dagelijks 4 miljoen liter afvalwater gepompt. Dit afvalwater is afkomstig van oliewinning in het Drentse Schoonebeek.

Nu blijkt uit Amerikaans onderzoek dat afvalwaterinjectie het risico op aardbevingen vergroot; in Oklahoma vinden jaarlijks honderden aardbevingen plaats, veroorzaakt door de afvalwaterinjectie. Omwonenden van de injectielocaties in Twente zijn bang dat hun omgeving een soort tweede Groningen wordt, zeker omdat zij de scheuren al in hun huizen zien trekken. 

Naast risico voor aardbevingen wordt er ook gevreesd voor milieuschade. De afvalwaterinjectie ligt nu stil omdat de leiding op verschillende punten was aangetast en er sprake was van lekkage van het giftige afvalwater.De Nederlandse Aardolie Maatschappij, verantwoordelijk voor de injectie, onderzoekt nu de oorzaak van de lekkage en het mogelijke risico op aardbevingen. Toch wil de NAM, als de oorzaak van het lek gevonden is, zo snel mogelijk weer aan de slag; doordat de afvalwaterinjectie nu stil ligt, kan er ook geen olie gewonnen worden in Schoonebeek. En daardoor wordt volgens de NAM nu 2000 kuub olie per dag verlies geleden.

Het Amerikaanse onderzoek is volgens de NAM echter niet volledig toepasbaar op Nederlandse bodem omdat de omstandigheden waaronder de injectie gebeurt in Nederland verschilt van die in Amerika.

In EenVandaag spreken we met omwonende Rene Maseland, aardwetenschapper Ko van Huissteden, Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) en Ernst Moeksis, woordvoerder van de NAM.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.