De overheid laat openstaande rekeningen steeds langer liggen. Ondanks beloftes van het kabinet om rekeningen sneller te gaan betalen, komt daar in de praktijk weinig van terecht. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van incassobureau Intrum Justitia dat vanavond gepresenteerd zal worden in EénVandaag.

Belofte

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken beloofde in april nog in EénVandaag dat ministeries facturen binnen 30 dagen zouden voldoen. Op dat moment gebeurde dat in de praktijk gemiddeld binnen 46 dagen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat de overheid niet sneller is gaan betalen, maar juist trager. Gemiddeld staan facturen nu 49 dagen open.

Anderhalf miljard

Ruim 62 procent van de ondernemers beoordeelt het betalingsgedrag van de overheid ‘matig tot slecht’. Bedrijven raken door te laat betalen van rekeningen soms in grote problemen, zeker in economisch onzekere tijden. De kaspositie van bedrijven verbetert volgens Interim Justitia met anderhalf miljard euro als openstaande bedragen binnen dertig dagen worden voldaan.

Minister

In een reactie laat minister ter Horst weten zich niet in het verhaal te herkennen. Ze laat weten dat het ministerie binnenkort met eigen cijfers komt over betalingen door de overheid.

Overheid laat rekeningen nog langer liggen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.