De voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Rio deze maand zijn in volle gang. De verwachtingen zijn hooggespannen, we verwachten gouden medailles. Maar er is ook een andere kant aan die medaille. Het is niet al goud wat blinkt.

Er moet onder grote druk gepresteerd worden, dat betekent enorme stress voor de topsporters. En omdat topsporters net gewone mensen zijn, gaat dat soms ook gepaard met psychische problemen, die zelfs kunnen leiden tot gedachtes over zelfmoord. 

EenVandaag over de schaduwzijde van de roem met psychiater Bram Bakker. Ook spreken we ex-topsporter Irma Heeren. De triatleet en marathonloper kwam in een diepe depressie terecht na haar vijftienjarige sportcarrière en heeft een lange weg moeten afleggen om uit dit zwarte gat te klimmen.

Ook ex-topsporter Margriet de Schutter had moeite met het einde van haar carrière. Ze maakte een documentaire hierover en richtte de website extopsporter.nl op als een platform voor begeleiding bij het beëindigen van een topsportcarrière.

De documentaire over Margriet te Schutter, 'Diepgaan voor Vancouver':