Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst is gisteravond in haar woonplaats Bilthoven op 81-jarige leeftijd overleden.  

Borst werd gevonden in de garage van haar huis aan de Ruysdaellaan. De politie gaat uit van een ongeluk of een misdrijf. Dat concludeert de recherche uit sporen die zijn aangetroffen. Het Nederlands Forensisch Instituut NFI verricht vandaag sectie op het stoffelijk overschot om meer duidelijkheid te krijgen, aldus een woordvoerder van de politie. 

Vakminister

De politica was van huis uit arts en in twee paarse kabinetten van premier Wim Kok, van 1994 tot 2002, vakminister en gedurende Paars II tevens vicepremier. Bovendien was ze in 1998 tegen wil en dank lijsttrekker van haar partij. 

In 2001 voerde ze als minister de destijds omstreden euthanasie-wet in, waardoor hulp bij zelfdoding onder voorwaarden werd toegestaan. Voor Petra de Jong, voorzitter van de NVVE (voorheen de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) was ze erg belangrijk: 'Het werd legaal, waardoor je er met elkaar over kon praten, zegt De Jong die destijds als arts stiekem euthanasie uitvoerde. Telefonisch vertelde ze aan EenVandaag hoe ze dat deed en wat een verlichting de komst van de euthanasiewet voor haar als arts betekende. Beluister het gesprek hierboven terug. 

Volgens Eerste Kamerlid en oud-minister Roger van Boxtel (D66) heeft Borst op zorgebied meer voor elkaar gebokst dat de euthanasiewet. Van Boxtel: 'Ze sprak bijvoorbeeld zowel patiënten als dokters aan op hun verantwoordelijkheden. Het ging haar om zuinige en zinnige zorg. Ook heeft ze veel betekend op het gebied van patiëntenrechten. Maar de medisch ethische vraagstukken hebben de meeste aandacht getrokken.' Beluister het gesprek met Van Boxtel hieronder terug. 

Els Borst was in oktober vorig jaar te gast in het AVRO programma Vrijdagmiddag Live. Kijk het interview hier terug