Het aantal meldingen van bedwantsen zal dit jaar waarschijnlijk met vijfentwintig procent stijgen ten opzichte van 2014. Dat meldde BNR Nieuwsradio vanochtend. 

Door onder andere de populariteit van particuliere organisaties zoals Airbnb worden de bedwantsen verspreid, dat meldde de Belgische krant De Standaard. Ook in ons buurland is er sprake van een toename van meldingen. De donkerrode beestjes die in je beddengoed, in je matras of achter de plinten zitten, worden onbewust meegenomen door de reiziger in bijvoorbeeld een koffer. 

Bedwants

De bedwants is een plat beestje van ongeveer 5 millimeter lang. Het beestje komt vooral voor in de slaapkamer. Hij wordt aangetrokken door lichaamswarmte en is 's nachts actief. De bedwants voedt zich met mensenbloed. Het gevolg is dat je de volgende ochtend -zo niet dezelfde nacht nog- wakker wordt en jeukende, rode bultjes op zijn huid ontdekt.

Herkenning

Kleine bloedvlekjes op je bed verraden dat er mogelijk bedwantsen zitten. Als ze mensen prikken, laten ze namelijk sporen achter. Andere tekenen dat er mogelijk bedwantsen in je kamer zitten, zijn kleine velletjes die achterblijven nadat de beestjes vervellen en hun uitwerpselen, die zo groot zijn als bruinzwarte pitjes, zijn door de kamer heen te vinden. 

In Nederland komt de bedwants onder andere voor in hotels. Vorig jaar vertelde hotel-recensent Vincent van Dijk aan Radio EenVandaag dat hij de beestjes in veertien hotels in Amsterdam heeft gespot. 

Ook sprak Radio EenVandaag toen met arts en microbioloog Thecla Hekker over de bedwants. Het gehele gesprek met Hekker en Van Dijk kunt u hieronder terugluisteren.

Wilt u meer weten over onder andere hoe de dieren te bestrijden? Lees dan het artikel: vijf vragen over bedwantsen.

Bekijk hier een reportage die EenVandaag vorig jaar maakte over bedwantsen.