De definitieve inzending waarmee Waylon namens Nederland naar het Songfestival gaat wordt zaterdag pas bekend gemaakt, maar toch is er nu al ophef over

In aanloop naar de bekendmaking zingt Waylon elke avond in De Wereld Draait Door een nummer dat kans maakt om de nieuwe inzending te worden. En gisteravond zong hij daar het nummer ‘That’s How She Goes’.

Volgens velen het beste nummer van de drie die hij tot nu toe heeft laten horen. Maar er is een probleem: het is geen nieuw nummer. Het lijkt veel op dit Amerikaanse radio-optreden uit februari 2015.

Zanger Mitchell Tenpenny was te gast in de studio van WLVK Big Cat 105.5 in Elizabethtown, Kentucky. En hij zong daar precies dit nummer. Het is dus een cover, geeft ook de manager van Waylon toe aan de Telegraaf: “Het is het enige nummer dat niet door Waylon zef geschreven is." Maar het Eurovisie Songfestival kent strenge regels. Liedjes die dit jaar meedoen mogen namelijk niet eerder zijn uitgebracht dan 1 september 2017. En dit is een opname uit 2015. Volgens manager Sandra Nagtzaam is er echter niks aan de hand: “Als het heel klein is uitgebracht, dan mag het wel." Het is voor liefhebbers van dit nummer te hopen dat dit klopt en dat de EBU akkoord gaat, mocht dit nummer uitgekozen worden als uiteindelijke inzending. 

In 2013 ontstond er een zelfde soort probleem rondom het nummer Birds van Anouk. Zij bleek twee jaar eerder al eens het refrein van dat lied telefonisch gezongen te hebben in de radioshow van Giel Beelen. De EBU besloot toen dat het liedje ondanks dat toch mee mocht doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.