Veroordeelde zedendelinquent Robert M blijkt vanuit de gevangenis een brief te hebben gestuurd naar de ouders van de slachtoffers. In deze brief, gestuurd naar de advocaat van de slachtoffers die hem vervolgens doorstuurde naar de ouders, betuigt M spijt van zijn daden en biedt de ouders aan met hem te praten. Ook de Volkskrant ontving een brief van M.

De brief was ‘vermomd’ als een advocatenbrief door op de envelop ‘advocatenkantoor V&K’ te vermelden. Redacteuren van de krant zochten hem op in de gevangenis en publiceren vandaag een verhaal over deze brief. De krant besloot de tekst uit de brief niet te publiceren, noch citaten uit de gevoerde gesprekken te plaatsen.

De ouders van de slachtoffers zijn op zijn zachts gezegd niet blij met de brief van M. Dit zegt hun advocaat Richard Korver in de Volkskrant. Waarom besloot de Volkskrant tot publicatie over te gaan? En wat is het motief van Robert M om deze brief te sturen? Wil hij de ouders oprecht zijn spijt betuigen of is het een strategische zet om een mogelijke verlenging van de tbs teniet te doen? In EenVandaag een gesprek met hoofdredacteur van de Volkskrant Philippe Remarque en onderzoeksjournalist van de website Crimesite Vincent Verweij.

Het ministerie van Justitie was niet op de hoogte van de bezoeken van de Volkskrant-journalisten aan Robert M. Veroordeelden mogen vanuit de gevangenis post versturen en ontvangen. Die post wordt steekproefgewijs gecontroleerd. Post van de eigen advocaat wordt niet gecontroleerd. Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker heeft inmiddels laten weten dat het toezicht op het bezoek van M wordt aangescherpt. Ook zijn in- en uitgaande post en telefoontjes worden inmiddels gecontroleerd. De Tweede Kamer wil volgende week een debat over deze zaak.

Robert M is de veroordeelde zedendelinquent die 67 kinderen misbruikte in Amsterdam, onder andere op het kinderdagverblijf het Hofnarretje. De zedenzaak speelde in 2010. Robert M kreeg een gevangenisstraf van 19 jaar en tbs opgelegd.
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.