Het bezuinigingsbeleid in Griekenland van de afgelopen jaren, opgelegd door Europa, heeft niet gewerkt. Dat zegt oud premier Giorgios Papandreou in een interview met EenVandaag. Papandreou pleit voor een referendum over de toekomst van Griekenland.

Onder Papandreou begon Griekenland met het veel besproken leenprogramma van de Europese Unie.

De leningen van de EU, het IMF en de ECB moesten de Grieken afhouden van een faillissement. Maar veel Grieken keerden zich meteen al tegen de hervormings- en bezuinigingseisen van de maatregelen; bij rellen vielen zelfs doden en gewonden.

Nu de onderhandelingen met de Grieken wederom een hoogtepunt bereikt gaat EenVandaag terug naar oud premier Papandreou. Zou hij, met de kennis van nu, het in 2010 anders hebben aangepakt? En wat ziet hij nu als oplossing? In de uitzending komt de oud premier uitgebreid aan het woord.

Giorgios Papandreou was van 2009 tot 2011 premier van Griekenland. Begin dit jaar brak hij met zijn partij, het sociaaldemocratische PASOK. Hij richtte de 'Beweging van Sociaaldemocraten' op, maar haalde daarmee de afgelopen verkiezingen te weinig stemmen om de kiesdrempel te halen.

De huidige premier Tsipras heeft alleen met veel kunst en vliegwerk Griekenland nog staande kunnen houden. Om volgende betalingsverplichtingen te kunnen voldoen zal Tsipras een nieuw bezuinigingsakkoord moeten sluiten met de EU. Een woordvoerder van de regering zei deze week een overeenkomst te verwachten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.