Ouders waarvan hun kind ziek is geworden door meningokokken hebben in een open brief opgeroepen om het vaccin voor meningokokken B voor iedereen beschikbaar te stellen. Daarnaast roepen zij ouders op om hun kinderen te laten vaccineren.

De brief is gericht aan minister Bruins en staatssecretaris Blokhuis van Gezondheid en de leden van de Gezondheidsraad. In een eerder advies van de Gezondheidsraad wordt afgeraden om in te enten tegen meningokokken, omdat niet duidelijk is hoeveel bescherming het vaccin biedt.

'Overheid, neem uw verantwoordelijkheid'

De ondertekenaars willen dat ondanks deze twijfel het vaccin alsnog beschikbaar komt voor iedereen. "Overheid, neem uw verantwoordelijkheid en stel het meningokokken B vaccin beschikbaar aan iedereen die zijn baby wil beschermen tegen deze ziekte."

Bovendien roepen de briefschrijvers ouders op om kinderen tegen type ACWY te vaccineren. "Wij kennen de vraagtekens die sommige mensen bij vaccins hebben. Wij weten dat vaccins tijdelijke bijwerkingen kunnen geven. Maar geloof ons, die bijwerkingen wegen nooit, nooit op tegen het doormaken en de gevolgen van meningokokkenziekte", schrijven zij. De brief is ondertekend door 21 ouders die een kind hebben dat ziek is geworden door de meningokokkenbacterie.

Lees ook

Dalende vaccinatiegraad

De laatste jaren daalt de vaccinatiegraad omdat steeds meer ouders twijfels hebben over de bijwerkingen van vaccins. Volgens de laatste cijfers was rond de 90 procent van de kinderen ingeënt.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.