Steeds meer ouders kiezen er op eigen initiatief voor om hun kinderen te laten vaccineren tegen meningokokken type B, buiten het Rijksvaccinatieprogramma om.

Vorig jaar ging het nog om ruim 400 recepten die bij de apotheek werden afgehaald tegen deze variant van meningokokken. In de eerste maanden van dit jaar staat de teller al op ruim 1400 recepten. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Variant B niet in Rijksvaccinatieprogramma

De stijging is opvallend omdat het vaccin tegen meningokokken type B niet is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders die hun kinderen toch tegen deze variant willen inenten hebben om die reden een recept van de huisarts nodig.

Ook zijn de kosten van het vaccin van 250 euro voor eigen rekening. In december vorig jaar adviseerde de Gezondheidsraad nog het vaccin tegen type B niet in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. Meningokokken type ACWY zitten wel al het programma.

Meggy vindt het onbegrijpelijk dat de vaccinatie tegen meningokokken type B niet is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Jaarlijks vijf doden

Staatssecretaris Paul Blokhuis besloot dit advies op te volgen ondanks de oproep van kinderartsen en epidemiologen om dit vaccin juist wel in het programma op te nemen. In landen als Engeland, Italië en Ierland is dat al het geval. Jaarlijks overlijden er gemiddeld vijf kinderen aan meningokokken B. De ziekte komt het meest voor bij één tot driejarigen.

Meggy Drost verloor haar dochter van twintig maanden aan meningokokken B. Ook zij vindt dat het vaccin moet worden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. "Mijn kind had nog geleefd als ze gewoon dat prikje had gekregen", vertelt Meggy.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.