Niet alleen het afsteken van vuurwerk, maar ook het bezit ervan moet deze jaarwisseling verboden worden. Daarvoor pleiten Brabantse burgemeesters vandaag. Politievakbond ACP steunt die oproep volledig: "Een heel terecht punt."

"De enige reden om vuurwerk te kopen en in bezit te hebben is om het af te steken. Dat is het enige doel", zegt voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp.

'De stap van bezit naar gebruik is simpel'

Hij waarschuwt dat op het moment dat vuurwerk in bezit hebben niet strafbaar is, de handhaving onmogelijk is. De politie staat dan machteloos. Van de Kamp doet daarom een oproep aan de politiek: "Er moet echt regelgeving komen om bezit van vuurwerk te verbieden. Anders is de stap naar het gebruik van vuurwerk heel simpel."

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp roept in de studio van EenVandaag op om ook vuurwerkbezit deze jaarwisseling strafbaar te maken

Als de verkoop in Nederland verboden is, zal een deel van ons land hun vuurwerk namelijk wel in België halen, zo zegt hij. Burgemeesters in Brabant zijn daar ook bang voor en slaan daarom vandaag alarm. Veel boa's stuiten nu op mensen die zeggen 'alleen even vuurwerk op zak te hebben'. "En dan kun je niets", zegt de Eindhovense burgemeester John Jorritsma in het AD.

Gevaarlijke situaties

Het kopen van vuurwerk in het buitenland kan ook nog erg gevaarlijk zijn, zegt Van de Kamp." Je loopt het risico dat vuurwerk in grote hoeveelheden wordt ingekocht voor de illegale handel. De vraag is hoe die spullen dan worden opgeslagen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden." De politie zet deze dagen al wel speciale teams in om illegale vuurwerkhandel tegen te gaan. Ook zijn er a-selectieve grenscontroles.

Een andere mogelijkheid voor de politie om mensen te onderscheppen zijn voertuigcontroles in Nederland of inspectie van panden op hoe vuurwerk is opgeslagen. Na de vuurwerkramp in Enschede is dat aan strenge voorschriften gebonden. "Maar hiermee kan je het afsteken nooit voorkomen. Hooguit wordt het mensen een stapje moeilijker gemaakt, omdat ze meer risico lopen. Voorkomen kan alleen door mensen op te sluiten in huis, maar dat doen we niet in Nederland."

Lees ook

Fijnstof, ongelukken en problemen

Van de Kamp benadrukt dat het absoluut niet de bedoeling is om mensen hun plezier af te pakken met het vuurwerkverbod. "Maar als je ziet hoeveel fijnstof er vrijkomt bij oud en nieuw, los nog van alle ongelukken en andere problemen... Dat wil je gewoon niet, ook voor alle mensen met longproblemen en COVID-patiënten. Dat zou ook een afweging moeten zijn voor de liefhebbers om niet af te steken."

Het ministerie van Justitie komt 15 december met de totale regeling rond het vuurwerkverbod. Of daarin, naast het afsteken van vuurwerk, ook vuurwerkbezit strafbaar wordt, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.