Vanaf april heeft gemeente Winterswijk de jongste burgemeester van het land. De 32-jarige Joris Bengevoord van GroenLinks werd gisteravond unaniem voorgedragen tijdens een raadsvergadering. Dank voor alle positieve reacties! Ik kijk uit naar de samenwerking met alle Winterswijkers. We gaan er iets moois van maken! #Winterswijk— Joris Bengevoord (@BerendJanJoris) 10 februari 2017 

Een jonge burgemeester: dat hebben we eerder gehoord. In 1972 kreeg de toen 28-jarige Ivo Opstelten in het Drentse Dalen de ambtsketen omgehangen. De oud-minister van Justitie was daarmee destijds de jongste burgemeester van Nederland.

De raad van Dalen was op zoek naar iemand van minimaal 40. Dat Opstelten niet aan de profielschets voldeed deerde hem niet Net als  71 anderen solliciteerde hij op de functie voor burgemeester van Dalen. De raad ging uiteindelijk akkoord met de kandidaat van ‘rond de 30’, en zo werd de VVD'er in 1972 de jongste burgemeester van het land.

Met het burgemeesterschap van Dalen gaf Opstelten het startschot voor een lange politieke carrière. Na zijn tijd in Drenthe werd hij onder andere nog burgemeester van grote steden als Utrecht en Rotterdam, en schopte hij het in 2010 tot minister van Justitie. En een benoeming tot burgemeester op jonge leeftijd pakte in het verleden al vaker goed uit. Zo werd oud-minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt op haar 33e burgemeester van Schipluiden. Zij is momenteel de burgemeester van Delft.

Is het jong burgemeester worden een formule voor succes? In EenVandaag een gesprek met Ivo Opstelten over het begin van zijn politieke carrière.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.