Hij was er dichtbij, Kenley Jansen, werper van de Los Angeles Dodgers en het Nederlands honkbalteam. Maar hij won de World Series net niet met zijn club. De zevende en beslissende wedstrijd in Los Angeles werd gewonnen door de Houston Astros die daarmee de eerste titel in de clubgeschiedenis pakten. Kenley Jansen, Nederlandse held in Amerika. We kennen hem niet. Hoe kan dat toch? Waarom vergeten we onze sportsterren in het buitenland?

Jansen was dit jaar nagenoeg onaanraakbaar voor de slagmensen in de Major League Baseball en hij sluit met zijn indrukwekkende prestaties van de laatste jaren aan in een rijtje Nederlandse sporters die een hoofdrol voor zich opeisten in een grote Amerikaanse competitie. 

Denk aan basketballers Rik Smits en Francisco Elson of aan Harald Hasselbach die maar liefst twee keer de Super Bowl won met Denver Broncos. Hasselbach groeide op in Nederland, Suriname, Kenia, Indonesië en Canada. Zijn vader was landbouwkundig ingenieur en trok de wereld over met zijn gezin. In Canada trok Hasselbach de aandacht. "Ik wilde de grootste, gemeenste klootzak worden die er was", zei Hasselbach in 2011 tegen Nusport Magazine, "American Football was geen doel op zich. De sport is als het ware naar mij toe gekomen in plaats van andersom."

Mart Smeets verbaast zich nog steeds over de kille ontvangst voor de prestaties van Nederlandse sporthelden in Amerika: "We keken de andere kant op alsof hij niet bestond."

Hoe groot is Kenley Jansen nou precies? Met die vraag ging Stanley Steenken op pad naar het Worldhotel Wings in Rotterdam. Daar keken spelers van het Nederlands team naar de wedstrijd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.