“We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten." Een oproep op Facebook om Sinterklaas om het leven te brengen zorgt voor veel ophef in Nederland. Op sociale media wordt vol afschuw gesproken over de tekst die in oktober 2017 op Facebook verscheen.

De bedreiging aan het adres van Stefan de Walle, de acteur die Sinterklaas speelt, is geuit door de leider van de extreemlinkse actiegroep De Grauwe Eeuw. We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten", schreef voorman Michael van Z. vorig jaar oktober, met de toevoeging dat de moord bij voorkeur tijdens de landelijke intocht in Dokkum moest gebeuren. Daarbij zouden kinderen bedekt moeten worden onder stukken hersens en botsplinters, aldus Van Z.. “Zo zijn we voorgoed van dat feest af.” Het bericht is volgens De Telegraaf dezelfde dag nog verwijderd.

‘Actie lijkt op terrorisme’

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid noemt de actiegroep in een recent rapport, als een voorbeeld van een extreemlinkse beweging. Volgens het NCTV strijden dit soort groeperingen tegen “racistische en koloniale symbolen in de Nederlandse maatschappij, zoals Zwarte Piet, de VOC, straatnamen en standbeelden.”

Volgens terrorismedeskundige Jacco Pekelder lijkt het bewust kiezen van een symbool als Sinterklaas als doelwit op terrorisme. “Je pakt een vrij willekeurig iemand aan die deel uitmaakt van een maatschappelijk systeem of verhaal”, aldus Pekelder. “Dat is typisch terrorisme: je wilt symbolisch, door één persoon te treffen, een grotere groep iets duidelijk maken.”

“De Grauwe Eeuw stelt dat zwarten eigenlijk door de eeuwen heen slachtoffer zijn geworden van een witte samenzwering, met slavernij als belangrijkste misdaad”, vervolgd Pekelder. “Deze samenzwering zorgde ervoor dat zwarte mensen circa vier eeuwen lang niet werden gehoord. Volgens de actiegroep is het tijd dat die mensen nu de agenda gaan bepalen.”

Tweede Kamer wil debat over Facebookbericht

Op sociale media zorgt het nieuws voor veel reacties. “Man, wat een treurnis'', reageert VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff op Twitter. “Wat ben je voor mens als je een ander wil doden voor je mening? Laten we in ons mooie land minder hysterisch schreeuwen en altijd relativeren als we discussiëren."

Tweede Kamerlid Gidi Markuszower (PVV) spreekt van een “schokkend bericht". De Tweede Kamer wil snel een debat met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de oproep op Facebook. Een meerderheid in de Kamer steunde een verzoek van de PVV om een debat over de kwestie te houden.

Acteur Bram van der Vlugt (83), die jarenlang de rol van de goedheiligman vervulde, noemt de actie “waanzin”. “Deze man is een gevaarlijke idioot. En zo’n bedreiging laat het gevaar van social media zien. Dat is alles wat ik er over wil zeggen.''

De bedreiging als grap?

Het was 'overduidelijk een grap', schreef de auteur van de post op 8 december op zijn weblog. Het was volgens hem bedoeld om viral te gaan 'en om de dubbele maat van racistisch Nederland aan te tonen', meldt RTL Nieuws.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt. Hij kan nog geen verdere details geven. “Het onderzoek ligt bij de politie, maar is ons bekend", zei hij. Volgens RTL Nieuws wordt de persoon die verantwoordelijk is verdacht van ‘opruiing’. Dat is het oproepen tot het plegen van een strafbaar feit. "We doen geen onderzoek naar de dreiging van een moordaanslag", aldus de woordvoerder van het OM.

‘Weg met de koloniale verheerlijking’

Het is niet de eerste keer dat actiegroep De Grauwe Eeuw in opspraak raakt. De extreemlinkse beweging eiste eerder dat de Coentunnel een andere naam zou krijgen. Volgens de actiegroep was Jan Pieterszoon Coen in de Gouden Eeuw een massamoordenaar en mag daarom niet verheerlijkt worden. Zijn standbeeld in Hoorn werd beklad met de tekst 'Weg met koloniale verheerlijking'.

info
clock 07-02-2018 01:00

De Facebookpost

"Zit niks anders op.. we moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersen en botsplinters bedenkt zitten. Maw zonder twijfel morsdood. Zo kan de NPO geen onzin verhaaltje ophangen met een nieuwe Sinterklaas en zijn we voorgoed van dat feest af. (En van die irritante Flodder acteur die Sinterklaas speelt.) En iedereen die ooooh aaaaah kinderfeestjes boehoe jankt wijze we op de genocidefeestjes die kinderen hier vieren, waarmee ze al helemaal klaargestoomd werden voor bloed, grof geweld en dood."