Ze schreef in maart al in het NRC Handelblad dat ze zich realiseerde dat ze nergens meer veilig was en dat ze steeds banger werd dat het haar ook zou overkomen. Vandaag kwam het YouTube-filmpje naar voren waarin bleek dat haar nachtmerrie werkelijkheid is geworden: Judith Spiegel en haar echtgenoot Boudewijn Berendsen zijn op dit moment gegijzeld in Sanaa, Jemen. 

Sinds de president van Jemen in 2005 ten val is gebracht, is de situatie in Jemen alleen maar slechter geworden. Het gaat economisch heel slecht, politiek is het heel instabiel. De centrale overheid heeft weinig zeggenschap over belangrijke delen van het land, waardoor terroristen groeperingen en criminelen veel ruimte hebben om hun activiteiten te ontplooien.

Ontvoeringen zijn in de Jeminitische samenleving een bekend pressiemiddel. Het is een eeuwenoud gebruik om de overheid of een andere stam iets af te dwingen. In de jaren ‘90 en 2000 werden er ook steeds meer buitenlanders ontvoerd – toeristen vooral – en die zaten dan een aantal maanden vrij en kwamen met de schrik weer vrij met als doel gevangenen vrij te krijgen. De ontvoeringen van de laatste jaren zijn van een heel ander karakter.

Antropologe Marina de Regt, gespecialiseerd in Jemen: 'Ik denk dat het om losgeld gaat. Je zou ook kunnen denken aan een politieke reden omdat ze journalist is, maar dat lijkt me eigenlijk niet echt het geval. Waarschijnlijk zijn het niet eens Jeminieten die ze hebben ontvoerd, het kan zeer goed zijn dat het terroristen zijn die uit andere delen van de wereld komen of dat ze doorverkocht zijn door stammen aan terroristen. Ik denk dat deze terroristische  groeperingen uit zijn op grote sommen losgeld. Bij eerdere ontvoeringen is veel losgeld betaald en dat heeft wellicht tot precedentwerking geleid.'

Wat doet de overheid op dit moment om Spiegel en haar echtgenoot weer vrij te krijgen? Beluister het interview met De Regt rechtsboven de pagina.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.