De noodsituatie in Jemen wordt steeds dramatischer. Organisatie Save the Children bekent dat er in de afgelopen jaren naar schatting zeker 85.000 kinderen in Jemen zijn overleden aan de hongerdood. Toch lijkt die situatie in Nederland nog steeds weinig aandacht te krijgen.

De schatting wordt gemaakt op basis van cijfers van de Verenigde Naties en is volgens Save the Children nog aan de conservatieve kant. Andere schattingen lopen op tot 100.000.

Jemen is ver-van-mijn-bed-show

Het Rode Kruis constateert ook dat er weinig aandacht voor het conflict is. Eerder startte de organisatie een petitie met de vraag om een politieke oplossing voor het conflict. Woordvoerder Iris van Deinse: "We zien dat er minder handtekeningen binnenkomen dan in eerste instantie hadden gewild." Het Rode Kruis wil met de petitie de druk op de politiek opvoeren, maar dat lukt niet met een beperkt aantal handtekeningen.

"Jemen voelt niet zo dichtbij als andere conflictlanden die eerder in de aandacht kwamen", stelt Van Deinse. "In 2015 kwamen er veel Syriërs naar Europa en Nederland, wat er voor zorgde dat veel Nederlanders zich meer met dat conflict in Syrië konden identificeren." Het aantal Jemenieten in Nederland beperkt zich slechts tot een honderdtal en vluchten uit het land is inmiddels bijna onmogelijk.

Kijk & lees ook:

Het Rode Kruis vraagt om een politieke oplossing, omdat het verlenen van hulp in Jemen steeds lastiger wordt. Van Deinse legt uit: "Eerder is een hulpverlener van het Rode Kruis gedood en moesten we medewerkers terugtrekken. Medewerkers en ziekenhuizen worden aangevallen. Sommige gebieden zijn niet meer toegankelijk voor ons."

De VN is nergens

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer kan zich daarin vinden: "Je zou kunnen zeggen, waar blijven de Verenigde Naties? Mijn antwoord daarop zou zijn: nergens." Van de Roer ziet wel bewegingen binnen de organisatie. De VN-gezant landt vandaag in Jemen om het vredesproces nieuw leven in te blazen, Groot-Brittannië heeft een oproep voor een politieke oplossing gedaan. Toch vraagt Van de Roer zich af of dat verschil zal gaan maken.

"Het is niet zozeer de onwil binnen de VN, maar het gevolg van de strategische belangen die er spelen. Dit gaat in feite om het conflict tussen Iran en Saoedi-Arabië." Lang hebben westerse landen hier partij gekozen voor Saoedi-Arabië, maar sinds de moord op de journalist Jamal Khashoggi ziet Van de Roer dat het speelveld aan het kantelen is. "Inmiddels heeft Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken in de VS, Saoedi-Arabië al meerdere keren naar de vredestafel geroepen. En ook Europese landen staan niet meer onvoorwaardelijk achter het land", aldus de diplomatiedeskundige.

Stroperige praatfabriek

De Verenigde Naties is een stroperige praatfabriek, stelt Van de Roer, maar – en zo stelt ook het Rode Kruis – met nog anderhalve maand te gaan in de Veiligheidsraad heeft Nederland nog heel kort om hierin het verschil te kunnen maken. Van de Roer: "Als een land dat vaak opkomt voor de internationale rechtsstaat, moet je nu je stem laten horen. Kom op Stef Blok, doe iets!".

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.