Hoe is het om als ambassadeur zonder ambassade je werk te doen? Het is een vraag waar ambassadeur Irma van Dueren dagelijks een antwoord op moet vinden. Sinds Jemen in 2015 alle diplomaten uitwees, is ze ambassadeloos.

Dat neemt niet weg dat ze op diplomatiek niveau hard blijft werken aan een ooit weer vreedzaam Jemen. In maart dit jaar was Van Dueren voor het laatst in het land. Dat gaat echter niet vanzelf. "Als je die kant op gaat, moet je daar afspraken over maken. Alle partijen moeten weten dat je die kant op gaat en moeten dan overeen komen dat ze dan niet aanvallen. Je moet erop vertrouwen dat dat niet gebeurt", vertelt ze.

Iran en Saoedi-Arabië

De chaos in Jemen begint in 2015 wanneer de Houthi’s president Hadi afzetten. Dat is tegen het zere been van buurland Saoedi-Arabië. Zij zien de Houthi’s als verlengstuk van aartsrivaal Iran en proberen met hulp van bondgenoten de Houthi's met veel geweld te verdrijven. Op dit moment bezetten de Houthi-rebellen het gebied rond hoofdstad Sana'a, gesteund door Iran, en heeft de regering, gesteund door Saoedi-Arabië het midden van het land in handen. Terreurorganisatie Al Qaida rukt op in het oosten van Jemen.

De verdeling van gebieden in Jemen op dit moment

Irma van Dueren vertelt dat er voor hulp met al deze partijen gepraat moet worden. "Ook met de rebellen. We hebben hen nodig voor humanitaire toegang. Het is moeilijk voor onze hulpverleners om hulp te bieden in het gebied rond de hoofdstad." Om dit gebied toch te betreden, is contact nodig met de Houthi's.

LEES OOK:

Humanitaire ramp

De humanitaire ramp in het land is namelijk enorm. Van Dueren: "Mensen hebben simpelweg geen geld om voedsel te kopen, omdat ze geen geld meer krijgen. De gezondheidsvoorzieningen in het land zijn enorm achteruit gegaan. Er zijn allerlei ziektes, zo was er vorig jaar nog een cholera-uitbraak. De situatie waarin mensen moeten overleven in Jemen is erbarmelijk."

Een half miljoen kinderen lijdt op dit moment aan ondervoeding. Dat drijft hun ouders weer in handen van de rebellen, wantbij hen is geld te verdienen. De 31-jarige Fariz vluchtte uit Jemen, woont nu in Utrecht en vertelt erover. "Mensen gaan ook naar Al Qaida. Al Qaida betaalt." Ambassadeur Van Dueren bevestigt dat probleem. "Het is heel moeilijk voor een jongere in Jemen om de goede keuze te maken. Als een terroristische groep meer betaalt dan humanitaire organisaties.

Vredesbesprekingen

De Amerikanen en Britten willen snel vredesbesprekingen, zodat de oorlog in Jemen ten einde komt. Die besprekingen zouden moeten plaatsvinden in een neutraal land. Van Dueren: "Wat mij betreft zou dat zeker Nederland kunnen zijn. Nederland is ook een neutraal land."

Het Nederlandse personeel dat eerder werkzaam was op de ambassade in Jemen werkt nu vanuit Den Haag. Het lokale Jemenitische personeel is nog wel werkzaam op de ambassade en Van Dueren zelf reist door de regio. Zo komt ze in Saoedi-Arabië, in Jordanië, en alle andere relevante landen waar ze Jemenieten over de situatie op het Arabisch schiereiland kan spreken. "We spreken met alle strijdende partijen om tot een wapenstilstand te komen."

'Eindelijk aandacht'

Dat er nu aandacht is voor de oorlog in Jemen, waar in feite Iran en Saoedi-Arabië over de hoofden van de bevolking een oorlog uitvechten, komt door de moord van Saoedi-Arabië op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Voor Jemenieten die in Nederland de situatie op de voet volgen is dat moeilijk te begrijpen. De uit Jemen gevluchte Fariz stelt: "Wat er gebeurd is met Khashoggi, dat hoop ik voor niemand. Maar zijn 60 miljoen Jemenieten minder belangrijk dan één journalist?" 

Ambassadeur Irma van Dueren: "Het is bitter voor Jemenieten dat er nu pas aandacht komt voor de oorlog in hun land na de moord op een journalist. Aan de andere kant; het krijgt dan ineens een gezicht, dat is hoe het werkt."