In de verflagen van oude treinen komt de kankerverwekkende verf chroom-6 voor. Personeel van NedTrain, de onderhoudsafdeling van de NS, kan in aanraking zijn gekomen met deze verf.

FNV Spoor sloeg deze zomer alarm, en pas nu is het bericht van de chroomhoudende verf bij de NS in de openbaarheid gekomen. Volgens de NS zijn het personeel en de vakbonden deze zomer direct ingelicht, en zijn werkzaamheden onmiddellijk opgeschort. 

Onrust onder werknemers

Werknemers konden in aanraking komen met de verf tijdens het verwijderen van oude verflagen om vervolgens nieuwe aan te brengen. Volgens een door de NS ingeschakeld extern bureau lopen de medewerkers van NedTrain geen gevaar voor hun gezondheid als ze de gehanteerde veiligheidsvoorschriften hebben opgevolgd. Alle medewerkers die onderhoud hebben gepleegd aan de treinen zijn door de NS tot nu toe doorlopend geïnformeerd.

Toch, zo stelt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven, moet er een gedegen onderzoek komen naar het werken met chroom-6-verf. Het kan immers niet zo zijn dat mensen hun gezondheid in de waagschaal leggen.

Niet de eerste keer

De FNV deelt deze mening. Het is overigens niet de eerste keer dat het gebruik van deze verf in opspraak komt. Vorig jaar werd bekend dat het personeel van Defensie jaren is blootgesteld aan de verf. Van de 2100 (oud-)medewerkers van Defensie die zijn onderzocht bleek dat 600 kampten met gezondheidsproblemen, variërend van hoge bloeddruk tot kanker.

Volgens directeur Stremmelaar van de Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland zijn de werknemers doorgaans goed beschermd, maar gaat het mis bij het afzuigen. Deeltjes verfafval kunnen daardoor gaan zweven door de ruimte en in een later stadium alsnog werkgevers schade berokkenen.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.