In de Verenigde Staten rinkelen alle alarmbellen rond de e-sigaret. Volgens Amerikaanse media zijn er twaalf doden en honderden mensen met longklachten opgenomen in het ziekenhuis door deze sigaret

Volgens producenten is het 'dampen' (zo wordt het roken van de e-sigaret genoemd) gezonder dan het roken van een gewone sigaret. Maar uit de recente berichten blijkt dat de e-sigaret niet zo onschuldig is als hij lijkt. Artsen en gezondheidsorganisaties pleiten nu voor maatregelen.

E-sigaret

Volgens Esther Croes, arts-epidemioloog van Trimbos Instituut is de e-sigaret wel minder gevaarlijk dan een gewone sigaret. "Maar de e-sigaret is niet ongevaarlijk. Maar hoe gevaarlijk hij precies is, daar zijn we nog niet helemaal achter. Dat moet de komende jaren blijken."

De elektrische sigaret kwam 15 jaar geleden op de markt. Ongeveer drie procent van de Nederlanders 'dampt' er wel eens mee. Hij bestaat uit drie delen: een batterij, een houder voor vloeistof en een mondstuk. De vloeistof die erin zit bestaat onder andere uit nicotine en een smaakstof. Er zijn meer dan vijfhonderd smaken: van ansjovis tot cappuccinosmaak.

Donald Trump

Het lijkt dus vooral een 'gezondere' sigaret met een lekker smaakje. Maar de gezondheidsrisico's van deze sigaret zijn op de lange termijn niet bekend. De Food and Drug Administration (FDA) stelde vast dat veel van de Amerikaanse slachtoffers THC-olie in de e-sigaret hadden gedaan. Deze olie zou vooral via het illegale circuit verkrijgbaar zijn. Er wordt nu onderzoek gedaan of er een verband is tussen het roken van deze olie en de sterfgevallen.

Lees ook

De sterfgevallen in de Verenigde Staten zijn alarmerend. Zo alarmerend dat zelfs de Amerikaanse president Donald Trump zich er over uitsprak. "Het is heel nieuw, en het zou wel eens heel schadelijk kunnen zijn", zei Trump. Ook Mike Seilback van de American Lung Association maakt zich ernstig zorgen om de e-sigaretten.

Jongeren

En dan vooral om het gebruik onder jongeren. Seilback wil dat de e-sigaretten met smaakjes verboden worden. Die zouden te veel op jongeren gericht zijn, waardoor zij sneller geneigd zijn te gaan 'dampen'. Volgens Seilback is de stap van een e-sigaret naar een normale sigaret dan snel gezet.

"Dat is zorgwekkend. De jongeren die nu roken met een elektrische sigaret zullen op latere leeftijd moeten vechten tegen nicotineverslaving. Het is extreem lastig om daar vanaf te komen", zegt Seilback. De stijging van patiënten met longklachten baart hem ook zorgen. "We drukken op de alarmknop. Er is een epidemie gaande: in 36 staten zijn mensen ziek geworden na het roken van een e-sigaret."

'Het wordt opgeblazen'

Dave Westerveld heeft een e-sigarettenwinkel en webshop in verschillende steden in Nederland. Hij ziet dat de handel instort door de berichten uit de Verenigde Staten. "Mensen komen zelfs hun e-sigaret terugbrengen. Ik vind het gedoe dat in Amerika speelt erg jammer. Want alles wordt opgeblazen. Terwijl het uiteindelijk, zoals nu bekend is, om illegaal verkregen handel gaat en niet over e-sigaret zelf."

Westerveld is nog altijd vol vertrouwen over zijn damp-waar. "De e-sigaret is minder schadelijk voor iemand die normaal tabak rookt. Daar moet je het mee vergelijken. Ik vind niet dat je e-sigaret moet vergelijken met iemand die helemaal niet rookt."

Smaakjes

"Onze klanten zijn voornamelijk mensen die willen stoppen met roken of die een minder schadelijk alternatief zoeken. Wij kunnen ze helpen hun nicotinegehalte af te bouwen. De smaakjes zijn bedoeld voor volwassenen. In de VS wordt beweerd dat deze smaakjes voor kinderen zijn, maar dat is hier niet zo." Ook zijn de regels volgens Westerveld veel strenger in Nederland dan in de Verenigde Staten.

De komende jaren is meer onderzoek nodig om de risico's van de e-sigaret vast te stellen. Maar miljoenen mensen gebruiken hem en er is weinig regulering. Daarom wil Croes geen verbod, maar vooral strengere maatregelen voor het gebruik. Volgens Seilback moeten we de e-sigaret helemaal links laten liggen: "We kunnen niet zeggen dat hij onveilig is, maar ook niet dat hij veilig is. Gebruik ervan is op dit moment af te raden."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.