De elektronische sigaret roken is dé doorbraak van de afgelopen jaren. Tienduizenden mensen hebben de sigaret helemaal aan de kant gedaan en ingeruild voor 'vapen' of 'dampen'. Het zou namelijk veel minder schadelijk voor je zijn, omdat je geen rook inademt. Nieuw onderzoek toont aan dat dat mogelijk helemaal niet waar is.

Het onderzoek is gedaan door de universiteit van Birmingham en verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax. Dampen kan weleens veel gevaarlijker zijn dan gedacht, schrijven de onderzoekers, vanwege de gezondheidrisico’s van het inhaleren van de geparfumeerde dampen.

'Longcellen sterven 50 keer sneller af'

De onderzoekers zeggen dat het vapen bepaalde cellen die je immuunsysteem nodig heeft beschadigt. Daardoor kan je infecties in je longen krijgen die je lichaam niet meer goed de baas kan. Door het vapen sterven longcellen 50 keer sneller af dan normaal, waardoor je op termijn nare longziektes kunt ontwikkelen. De vloeistoffen waar mensen hun verdampers mee vullen worden door de onderzoekers dan ook ‘cell killers’ genoemd: celdoders. 

Het onderzoek is niet op mensen gedaan, maar wel met echte menselijke cellen, wat de betrouwbaarheid zou vergroten. Als conclusie schrijven de onderzoekers dat meer onderzoek nodig is om te zien wat de e-sigaretten met levende mensen doen. Toch worden de gezondheidsrisico’s van de elektronische sigaret volgens hen enorm onderschat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.